MENIU

Război în Ucraina - Ziua 220 - Rusia a folosit pentru prima dată rachete S-300 modernizate - LIVE TEXT

Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene în est, în timp ce forţele Kievului par să se apropie de recucerirea oraşului-cheie Lyman, capturat de Moscova în primăvară. Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment", a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan. Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei "proceduri accelerate".

UPDATE 00.00 - Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a făcut, sâmbătă, o vizită surpriză în Ucraina, prima de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să livreze armament.

Christine Lambrecht a vizitat oraşul Odesa din sudul Ucrainei, a precizat într-un comunicat Ministerul German al Apărării, fără a preciza durata vizitei. Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov.

UPDATE 23.00 - Forțele ucrainene au pătruns în orașul de est Lîman, care a fost pentru mult timp o fortăreață rusă și pe care Kievul spunea mai devreme că a înconjurat-o, iar bătăliile se dezlănțuie, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al forțelor de Est ale Ucrainei, relatează Reuters. Recuperarea orașului Lîman de către ucraineni este o pierdere majoră pentru Moscova, după ce președintele Vladimir Putin a proclamat anexarea regiunii Donețk, împreună cu alte trei regiuni, la o ceremonie de vineri care a fost condamnată de Kiev și Occident ca fiind o farsă.

UPDATE 22.00 - Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, nu mai prezintă scurgeri în Marea Baltică, a anunțat, sâmbătă, un purtător de cuvânt.

Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin gazoductul, astfel încât gazul care este în interior nu poate ieşi', a declarat Ulrich Lissek, purtător de cuvânt al Nord Stream 2. 'Concluzia este că există încă gaz în gazoduct', a adăugat el, fără a putea preciza cantitatea.

UPDATE 21.00 - Anton Gerașcenko, consilier la Ministerul de Interne de la Kiev, a scris pe rețelele de socializare că speră ca Putin să aibă un final asemănător cu al lui Nicolae Ceaușescu. 

Gerascenko a distribuit imagini video de la revoluția din 1989 din România, care se încheie cu momentul de pe 25 decembrie în care Elena și Nicolae Ceaușescu sunt împușcați, după ce au fost acuzați de genocid.

UPDATE 20.00 - Pompierii ruși intervin sâmbătă pentru stingerea unui incendiu puternic la baza aeriană militară Belbek din Crimeea, unde oficialii spun că un avion a ieșit de pe pistă și a luat foc, relatează BBC.

 

#war The area of the Belbek airbase in the village of Lyubimovka, Crimea, now. pic.twitter.com/mLxOJNTCn0

— Capt(N) (@Capt_Navy) October 1, 2022

UPDATE 19.00 - Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea de "arme nucleare de mică putere\" în Ucraina, după retragerea ruşilor din oraşul strategic Liman, transmit Reuters şi AFP.

"După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea de arme nucleare de mică putere", a scris Kadîrov într-o postare pe Telegram.

UPDATE 18.00 - Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face "aproape" imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite AFP.

Anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - proclamată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin - face "mult mai dificil, imposibil aproape, sfârşitul războiului", a declarat Borrell la postul spaniol RTVE.

UPDATE 17.30 - Autoritățile ucrainene au găsit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în mașini dintr-un convoi civil, în apropierea orașului Kupiansk din regiunea eliberată Harkov, susține guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov.

În convoi se aflau șase mașini, ciuruite de gloanțe și arse. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că 10 dintre cele 20 de victime sunt copii.

UPDATE 17.00 - Rusia a folosit pentru prima dată rachete S-300 modernizate. Ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a informat sâmbătă că atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi aproape 90 de răniţi, a fost comis cu rachete S-300 modernizate, cu o rază mult mai mare de acţiune decât modelele mai vechi, transmite EFE.

Monastirski, care a citat experţi în explozibili, a menţionat că o rachetă a explodat imediat ce a atins solul, în timp ce versiunile anterioare ale acestei arme explodau abia după ce penetrau mai mulţi metri solul, astfel că formau cratere profunde, dar afectau mai puţine persoane aflate la locul impactului.

UPDATE 16.00 - Avioane rusești capabile să transporte bombe nucleare au fost văzute la o bază de lângă Finlanda, avertizează Israelul. 

O firmă israeliană de informații a publicat imagini din satelit în care se observă o „prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda.

UPDATE 15.00 - Șeful centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși. Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene în est, în timp ce forţele Kievului par să se apropie de recucerirea oraşului-cheie Lyman, capturat de Moscova în primăvară.

UPDATE 14.00 - Ucraina a încercuit forţele ruseşti în jurul unui bastion care este esenţial pentru Moscova, în oraşul de la est Liman, într-o operaţiune care este încă în desfăşurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, scrie The Guardian.

"Avem rezultate semnificative în estul ţării noastre. Există deja suficiente informaţii publice despre acest lucru. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lyman, regiunea Doneţk. Aceşti paşi înseamnă foarte mult pentru noi", a declarat Zelenski în discursul său.

"Trebuie să ne eliberăm întreaga noastră ţară şi aceasta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de niciun stat terorist, chiar şi de unul atât de obraznic ca Rusia", a adăugat el .

Comentariile lui Zelenski vin după ce vineri preşedintele rus Vladimir Putin a anexat în mod oficial patru regiuni ale Ucrainei, în urma unor referendumuri organizate în grabă, pe care Occidentul le-a condamnat ca fiind o "farsă".

Vineri, liderul din Doneţk, susţinut de Rusia, a declarat că trupele ruseşti şi aliaţii lor rezistă în Lyman cu "ultimele lor forţe" şi că forţele Moscovei din oraş sunt "parţial încercuite", relatează Agenţia France-Presse.

Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO "ar trebui reluat la un alt moment", a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, după ce preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei "proceduri accelerate".

"Statele Unite au fost clare timp de decenii că susţin o politică a uşilor deschise pentru NATO", a declarat Sullivan reporterilor în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă. "Orice decizie privind aderarea la NATO este între cei 30 de aliaţi şi ţările care aspiră să adere".

"În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul de la Bruxelles ar trebui reluat la un alt moment", a continuat el. 

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale alianţei susţin "dreptul Ucrainei de a-şi alege propria cale", dar a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toţi cei 30 de membri ai alianţei.

Mai multe articole despre:
Zelenski