MENIU

Raportul statistic pe care Guvernul Dăncilă nu vrea să-l vezi

Viorica Dancila

Una dintre marile realizări ale guvernării PSD-ALDE, așa cum reiese din comunicarea oficială a Executivului Dăncilă, este reducerea șomajului la minime istorice. Meritul este al pieței muncii, nu al politicilor publice.

Angajatorii din România caută cu disperare personal calificat și nu găsesc, dat fiind că exodul masiv de forță de muncă a creat hemoragii uriașe la capitolul resurse umane.

În aceste condiții, nu este de mirare că șomajul este la un nivel redus. Șocante sunt, însă, alte cifre, care țin de responsabilitatea Guvernului României.

Chiar în condițiile crizei masive de personal, firmele NU vor să angajeze tineri fără experiență, iar șomajul este uriaș în cazul absolvenților sub 25 de ani. Motivul? Calitatea extrem de slabă a sistemului românesc de învățământ.

Cel mai recent raport Eurostat arată negru pe alb că România are o rată a șomajului în rândul tinerilor (16,6%) mult peste media UE (14,8%) și departe de toate statele din regiunea Europei de Est - Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria etc

Nu mai puțin de 17 state din UE au o rată a șomajului mai mică decât țara noastră, în privința absolvenților de studii generale, liiceale sau superioare.

Șomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani

Germania - 6,2%

Cehia - 6,3%

Olanda - 7,7%

Austria - 8,4%

Ungaria - 9,7%

Polonia - 9,7%

Bulgaria - 13,8%

Slovacia - 13,9%

România - 16,6%

Spania - 33,6%

Grecia - 39,1%

Sursa: Eurostat

În luna iulie, premierul Viorica Dănicilă anunța alocări de fonduri fără precedent pentru a stimula reducerea șomajului și inserția pe piața muncii a tinerilor absolvenți.

"Așa cum ne-am angajat în programul de guvernare, vom continua cu măsurile de reducere a șomajului și reinserție pe piața muncii. Pe ordinea de zi de astăzi avem un proiect de act normativ prin care stabilim modul în care se vor încheia contractele de ucenicie și vom stimula reducerea șomajului.

Vom crește de la de la 900 de lei la 2250 stimulentul pentru antreprenorii care angajează tineri absolvenți ai unor instituții de învățământ,  șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri unici întreținători de familie, persoane aflate în pragul pensionării, care își găsesc cu greu un loc de muncă.

Cuantumul primei de activare pentru șomerii care se reîncadrează, fără a fi beneficiat anterior de ajutor de șomaj, va crește de la 500 de lei la 1000 de lei.

Venim în sprijinul angajatorilor care vor încheia contracte de ucenicie sau de stagiu”, a declarat Viorica Dăncilă.

Mai multe articole despre:
şomaj rata şomajului