MENIU

Raed Arafat şi sindicatele din Sănătate, câştig de cauză în "războiul ambulanţelor"

<p>Ambulanţe la IGSU</p>

Achiziția de ambulanţe se va face centralizat, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a decis miercuri Guvernul Tudose, printr-o ordonanţă de urgenţă. Secretarul de stat Raed Arafat contestase intenţia anterioară a guvernului Grindeanu de a face achiziţiile prin ministerul Sănătăţii.  

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost desemnat de Guvern, prin ordonanță de urgenţă, unitate pentru achiziția centralizată de autospeciale/ambulanţe pentru Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și pentru serviciile de ambulanță județețene și pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

În urmă cu jumătate de an, Raed Arafat a refuzat semnarea protocolului în forma propusă de Ministerul Sănătăţii pentru că nu doreşte ca achiziţia să se facă la instituţia condusă de Florian Bodog, ci la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat declarase că un nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne va aduce doar întârzieri şi semnatarii acestuia ar trebui să-şi asume decesele cauzate de lipsa ambulanţelor. Secretarul de stat în MAI a mai precizat că, dacă se alege varianta unui nou protocol, nici măcar anul viitor în vară, serviciile de ambulanţă şi SMURD-ul nu vor avea echipamente noi.

Guvernul Tudose a înclinat balanţa în favoarea lui Arafat. Achiziția centralizată va permite economii substanţiale, ca urmare a creșterii cantităților achiziționate, se arată într-un comunicat al Executivului, iar serviciile de urgenţă vor putea fi dotate cu ambulanţe de calitate la prețuri inferioare celor achiziționate neunitar, prin autorități contractante distincte.

Un alt avantaj va fi standardizarea echipamentelor aferente și a modului de organizare a acestora în cadrul ambulanțelor, asigurând interoperabilitatea resurselor SMURD - serviciile de ambulanță judeţene / Serviciul de Ambulanță București–Ilfov - care acționează în sistem integrat în cazul accidentelor majore cu victime multiple.

În acest fel, vor putea fi aplicate proceduri de lucru unitare în utilizarea echipamentelor, inclusiv a celor care permit transmiterea la distanță a datelor privind starea victimelor, și se va asigura o reducere semnificativă a costurilor cu mentenanța, dar și a celor care implică pregătirea de specialitate a personalului SMURD și al serviciilor de ambulanță.

Decizia de centralizare a achizițiilor de ambulanţe a fost luată în regim de urgenţă în scopul creșterii capacității de răspuns la urgențele medicale prespitalicești, având în vedere creșterea perioadelor de indisponibilitate a autospecialelor şi ambulanțelor și riscul crescut în exploatare, ca urmare a uzurii acestora, precum și degradarea continuă și accelerată a acestui tip de resurse din dotarea serviciilor publice de urgență.

Potrivit actului normativ aprobat astăzi de Guvern, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de unitate de achiziții centralizată, încheie acorduri-cadru în nume propriu, în baza cărora semnează și derulează contracte subsecvente.

Coordonarea tuturor activităților care privesc finanţarea, derularea procedurilor de achiziție și livrarea autospecialelor și ambulanțelor revine secretarului de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne.

Lista cu necesarul de autospeciale şi ambulanţe, pe tipuri și cantități, raportat la perioada de valabilitate a acordului-cadru, se avizează de către Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), la propunerea Direcției Generale Management-Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (DGMUM), precum și a direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății.

Una dintre revendicările sindicatelor din Sănătate, aprobată

"Ni s-a comunicat că astăzi s-a avizat din partea Ministerului Finanțelor și procedura de ordonanță de urgență prin care se poate face achiziție la ambulanțe. E un lucru bun și al doilea punct din revendicările noastre, așa că a fost ok. Se și discută astăzi în Guvern aprobarea definitivă pentru această chestie", a spus președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța (FNSAR), Gheorghe Chiș.

În ceea ce privește suplimentarea personalului, liderul sindical a precizat că s-a discutat acest aspect, însă anul acesta nu se poate rezolva, deoarece anvelopa salarială alocată nu este suficientă, însă reprezentanții MFP s-au arătat "deschiși și asupra acestui subiect".

"Pe partea de suplimentare de personal am discutat, dar în cursul anului nu avem cum să discutăm despre acest lucru, având în vedere că și bugetul pentru titlul de salarii în acest an a fost rectificat, nu a fost bugetat de la început de an, integral, să acopere titlul de salarii. În momentul în care nu ai bugetul suficient nu poți să aloci alte cheltuieli de suplimentare dacă nu ai un buget. Avem în vedere pentru anul viitor, vedem cum se așează lucrurile, dar au fost deschiși și asupra acestui subiect, privind suplimentarea în sistem de urgență", a explicat el.

Mai multe articole despre:
ambulanţe IGSU