MENIU

Raed Arafat reclamă atacurile împotriva sa și încercările de dezinformare a populației

Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a răspuns, pe Facebook, celor care critică legea privind izolarea și carantina, amintind că nu a scris-o și nici nu a votat-o singur. Actul normativ nu dă ,,puteri supreme” nimănui, iar ,,încercările de a spune că tot ce se face în lupta cu acest virus este un abuz şi nejustificat reprezintă o încercare de dezinformare a populaţiei şi de a menţine în continuare un curent de opinie negativ faţă de orice acţiune luată la nivel de autorităţi”, reclamă Arafat.

Mesajul a fost transmis joi seară, după adoptarea de către Senat a legii privind izolarea și carantina. Șeful DSU face apel la colaborarea între autorități și populație și la o informare corectă.

 ,,Am auzit cum cineva își bătea joc de un termen folosit de noi în ultima perioadă, și anume “comandantul acțiunii”, zicând că este o invenție care nu se regăsește în legislație. De fapt, termenul se referă la persoana care coordonează integrat acțiunea de răspuns și se regăsește în Hotărârea de Guvern numărul 557 din 2016. Termenul se referă la cel care comandă intervenția la nivel județean, acesta fiind, de regulă, inspectorul-șef ISU sau chiar prefectul, iar la nivel național termenul se referă la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență sau persoana care îl înlocuiește, de regulă aceasta fiind inspectorul general al IGSU. În cadrul noii legi, s-a dorit să fie trecut direct șeful DSU sau persoana desemnată în loc de a scrie comandantul acțiunii, ce, în final, nu schimbă modul de lucru stabilit în domeniul situațiilor de urgență.

Altul spunea că dr. Arafat va controla totul după ce se promulgă Legea!
Chiar așa? Au votat toți o Lege care dă putere absolută dr-lui Arafat?”, se întreabă, retoric, șeful DSU, care recomandă citirea legii pentru clarificări privind pârghiile de control și atribuțiile fiecărei persoane sau instituție.

,,Dr. Arafat poate semna ordinul de carantină pe o zonă anume pe baza recomandării direcției de sănătate publică județeană sau a Municipiului București și a votului de aprobare al comitetului județean pentru situații de urgență sau al mun. București, precum și al avizului Institutului de Sănătate Publică (INSP) din cadrul Ministerului Sănătații. Cu alte cuvinte, dr. Arafat nu poate semna astfel de ordin de capul lui până nu are propunerea Dir. de Sănătate Publică, acordul Comitetului Jud. Pentru Situații de Urgență si avizul INSP. Totodată, astfel de ordin trebuie validat în termen de 48 de ore de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.”, le transmite șeful DSU celor care susțin că legea îi dă ”puteri supreme.” În plus, ,,toate deciziile luate în baza acestei legi pot fi contestate în instanță, astfel încat deciziile să fie anulate dacă un judecător consideră acest lucru necesar”, subliniază Arafat.

Șeful DSU reiterează că legea privind izolarea și carantina permite autorităților ,,să acționeze prompt și să poată lua decizii bazate pe analize și recomandări, fără pierdere de timp. (…) Problema COVID-19 este una complexă, fiind necesară conlucrarea între noi toți, de la autorității la fiecare individ. Importantă este informarea corectă și ignorarea minciunilor și a știrilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile!”, transmite Arafat.

Senatul a aprobat, joi seară, noua lege a carantinei. Proiectul a suferit modificări în proporţie de 90%. Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis și va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Mai multe articole despre:
raed arafat seful dsu covid