MENIU

Raed Arafat avertizează: Sistemul în România a suferit foarte mult în ultimii ani prin nefuncţionalitatea unor segmente

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr Raed Arafat, este de părere că, în ultimii ani, în România a avut loc o ”erodare” a încrederii pacienţilor în sistemul sanitar românesc, în special în cel public. El susţine că, pe de-o parte, oamenii şi-au pierdut încrederea în finalitatea actului medical, iar pe de altă parte infrastructura sanitară încă lasă de dorit în unele locuri, deşi în altele spitalele arată ca în ţările din vest.

„Teama de a merge la doctor poate că este peste tot, partea de încredere este un alt aspect. Şi poate că aici sunt mai multe motive care au fost încetăţenite pe perioadă lungă de timp şi care au făcut ca omul să nu mai aibă încredere când merge, pentru că... de ce nu mai are încredere? Pentru că nu ştie care va fi finalitatea şi dacă va ajunge o finalitate. Deci noi, pe parcursul anilor, am ajuns să avem problema dualităţii între sistemul public - sistemul privat. Medicii care lucrează în ambele locuri, plimbatul bolnavului într-un loc, altul. Toate aceste aspecte au dus, încet-încet, la erodarea încrederii în sistemul medical, mai ales în cel public”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la un post TV 

Potrivit medicului, în unele zone este posibil ca partea de infrastructură spitalicească să fi făcut oamenii să-şi piardă încrederea în sistemul, sanitar, chiar dacă ”unele judeţe, spitalele lor arată deja ca spitalele din vest”.

„Astea toate contează împreună, sistemul nu poate fi tratat numai ca infrastructură, fără oameni. Îţi trebuie oameni foarte bine pregătiţi, îţi trebuie investigaţii, îţi trebuie echipamente de investigaţii. Sistemul în România a suferit foarte mult în ultimii ani prin nefuncţionalitatea unor segmente din el”, a adăugat el.

Arafat a menţionat că, în timpul investigaţiilor medicale, numeroşi pacienţi au invocat faptul că s-au confruntat cu situaţii în care au fost nevoiţi fie să întrerupă, fie să plătească pentru unele investigaţii din cauza epuizării plafoanelor pentru cele plătite din fondul public de sănătate. 

Nicolae Ciucă îi ia apărarea lui Arafat în disputa cu Rafila

Amintim că premierul Nicolae Ciucă îi ține partea șefului SMURD, Raed Arafat, în disputa cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, privind finanțarea serviciilor de urgență și trecerea lor din subordinea Ministerului de Interne în cea Ministerului Sănătății. 

"Serviciul coordonat de DSU, serviciul SMURD, este unul care functioneaza si am vazut cu totii eficienta echipajelor. Ca atare, când ceva funcționează, nu se cade să intervenim să-l transformăm sau să-l facem mai puțin eficient. Nu știu ce a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că nu m-a informat în acest sens, dar eu vă spun că SMURD funcționează foarte bine și le multumesc pentru activitatear trebui să rămână în actuala organizare", a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Reacția șefului guvernului a venit după ce ministrul Sănătății a comentat criza de personal în serviciile de urgență, ironizând situația de la SMURD.

În prezent, Ministerul Sănătății finanțează serviciile medicale de urgență, dar SMURD este în subordinea Ministerului de Interne.

Mai multe articole despre:
Raed Arafat