MENIU

PSD reclamă o tentativă de fraudare a alegerilor cu urna mobilă

Alegeri

O singură posibilă încălcare a legislaţiei electorale a fost sesizată duminică Poliţiei din Alba, fiind vorba de acuzaţii de încercare de fraudare a unor voturi cu ajutorul urnei mobile în comuna Ciuruleasa, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, în forma tentativei, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

"Pe durata desfăşurării alegerilor locale parţiale din comunele Ciuruleasa şi Meteş, nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al asigurării ordinii şi liniştii publice. (...). Până la închiderea secţiilor de vot, a fost sesizată o singură posibilă încălcare a legislaţiei electorale, ce constituie obiectul unui dosar de cercetare penală, investigat de poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Abrud, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni", se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Potrivit sursei citate, cercetările au fost demarate după ce reprezentanţii unui partid politic au reclamat faptul că echipa constituită la o secţie de votare din comuna Ciuruleasa, pentru a de deplasa cu urna mobilă, ar fi avut asupra sa mai multe buletine de vot decât numărul de alegători care au solicitat urna mobilă.

"Din primele cercetări rezultă că cei doi membri ai secţiei de votare, care s-au deplasat cu urna mobilă, au luat cu ei, în plus, cu 70 de buletine de vot. Acestea nu au fost utilizate, la întoarcere fiind predate preşedintelui secţiei. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, în forma tentativei, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 32 alin. 1 din Codul Penal, raportat la art. 387 alin. 1 din Codul Penal", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii Partidului Social Democrat (PSD) în Biroul Electoral al unei secţii de votare din comuna Ciuruleasa au susţinut că echipa desemnată să se deplaseze duminică cu urna mobilă la solicitarea unui număr de 20 de alegători ar fi avut asupra sa un număr mult mai mare de buletine de vot, respectiv 90, ceea ce, în opinia acestora, "naşte suspiciunea rezonabilă de tentativă de fraudă".

Concret, s-a susţinut că echipa de membri desemnată să se deplaseze cu urna de vot specială la solicitarea unui număr de 20 de alegători care nu se pot deplasa la sediul secţiei ar fi luat asupra sa 90 de buletine de vot, adică cu 70 de buletine de vot în plus.

"Persoanele desemnate să însoţească urna mobilă sunt un membru PNL şi un membru USR, reprezentanta USR luând buletine de vot. Este un număr mult mai mare în raport cu numărul solicitanţilor de urnă mobilă, ceea ce naşte suspiciunea rezonabilă de tentativă de fraudă (...). Preşedintele biroului a împărţit buletine de vot membrilor biroului şi nu a înmânat el personal (...) buletinele de vor alegătorilor, astfel împărţindu-le, reprezentanta USR luând 70 de buletine de vot în plus în momentul deplasării cu urna mobilă, în condiţiile în care avea acces la acestea", se arată în întâmpinarea depusă de către PSD.

La secţia de votare nr. 236 au votat duminică prin intermediul urnei mobile 20 de alegători.

Prezenţa la vot în comuna Ciuruleasa, unde fostul primar PSD, Radu Marcel Tuhuţ, a fost ales deputat, a fost de 80,08%.

În Meteş, cealaltă comună din Alba în care duminică au avut loc alegeri locale parţiale, prezenţa a fost de 73,41%. Aici, fostul edil, liberalul Dan Opruţa, a decedat din cauza COVID - 19. 

Mai multe articole despre:
psd alegeri