MENIU

Proteste masive în România. 70.000 de oameni, în stradă: "Nu doar Guvernul, jos tot Sistemul"

Proteste
Proteste
Proteste
Protest
Protest Piata Universitatii

Proteste masive în România, miercuri seară. După demisiile lui Victor Ponta și Cristian Popescu Piedone, românii au ieșit din nou în stradă, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv și pentru eliminarea corupției din clasa politică. Aproximativ 70.000 de oameni au protestat în mai multe orașe din țară. Numai în Capitală, în Piața Universității s-au aflat 35.000 de oameni. Protestatarii susțin că vor scanda împotriva corupției și zilele următoare.

UPDATE 23.40: Oamenii au început să elibereze Piața Universității. 3.000 de persoane mai sunt în acest moment în centrul Capitalei. Protestatarii susțin, însă, că nu se vor opri aici și că vor scanda împotriva corupție și zilele următoare.

UPDATE 23.21: La Chișinău oamenii s-au solidarizat cu protestatarii din România și au dat startul unei demonstrații și în capitala Moldovei.

UPDATE 23.14: Programul Metrorex s-a prelungit cu două ore în această seară, în urma protestului gigant din centrul Bucureștiului.

UPDATE 22.06: La Londra, Paris și Chicago au loc proteste. Câteva sute de români scandează în fața Ambasadelor României din Anglia, Franța și SUA.

UPDATE 21.55: În orașele din țară protestatarii cer demisia primarilor și prefecților.

UPDATE 21.40: La această oră, potrivit Jandarmeriei Române, în Capitală protestează peste 35.000 de români, iar numărul tuturor manifestanților din România se ridică la peste 70.000.

 

Mesaje din Piaţa Universităţii

UPDATE 20.50: Protestatarii au escaladat gardul Parlamentului. Piața Constituției este blocată de românii care au ieșit în stradă. O persoană a leșinat și avut nevoie de intervenția ambulanței.

UPDATE 20.40: Românii din Capitală strigă într-un singur cor "Daniel, Daniel, du-te după Viorel", făcând referire la Patriarhul Daniel și la demisia de astăzi a lui Victor Ponta.

UPDATE 20.25: Peste 30.000 de persoane se află în acest moment pe străzile Capitalei, la protestul organizat în memoria victimelor din clubul Colectiv, în cadrul căruia se cere și eliminarea corupției din clasa politică. 

 

UPDATE 20.15: Proteste de amploare în același scop au loc în marile orașe din țară. Zeci de mii de români sunt în stradă în acest moment în Bacău, Iași, Cluj, Ploiești, Pitești și alte orașe din România. 

Mai multe informații aici: Generaţia Facebook nu se mulţumeşte cu demisia lui Ponta. Ce oraşe sunt în stradă

UPDATE 20.12: La această oră are loc un moment de reculegere în memoria victimelor din incendiul Colectiv. Cei 17.000 de manifestanți sunt în genunchi pe străzile Bucureștiului. 

UPDATE 20:10: Primii protestatari au ajuns deja în Piața Constituției, în dreptul Parlamentului. Coloana de 17.000 de români se îndreaptă acolo. În Piața Universității au mai rămas, pe lângă aceștia, aproximativ 7.000 de oameni.

UPDATE 20.00: La această oră, în Piața Universității s-au adunat 17.000 de români. Aceștia au plecat în marș spre Patriarhia Română. Protestatarii strigă într-un singur cor "Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă", "O dorință sinceră, România liberă", "Jos Parlamentul și hoții", "Colectiv", "Parlament penal, marș la tribunal".

 

UPDATE 19.40: 15.000 de oameni au ajuns în Piața Universității, după care au plecat în marș către Piața Unirii. Sunt așteptați mult mai muți români.

UPDATE 19.30: În Piața Universității se distribuie "Ziarul Colectiv", o foaie pe care se regăsește textul scris anul trecut de Adrian Rugină, unul dintre eroii din clubul Colectiv. Eroul Adrian Rugină, artistul care a ieșit printre primii din Colectiv când a izbucnit incendiul, dar care a murit pentru că s-a întors în clubul groazei ca să-i ajute și pe alții, a publicat pe Facebook, anul trecut, un mesaj despre problemele societății românești.

Mesajul acestuia poate fi citit integral aici: Eroul Adrian Rugină, mesaj despre România înainte să piară în Colectiv: ”Schimbarea cere sânge”

UPDATE 19.15: Un protest pentru schimbarea clasei politice

Aproximativ 10.000 de persoane se află la ora actuală în Piaţa Universităţii. Circulaţia este blocată. Sunt oameni care nu sunt mulţumiţi de demisiile de astăzi. Vor mai mult decât atât, vor o reformă a clasei politice, dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate

Este un protest pentru schimbarea clasei politice. Se estimează că cifra de 32.000 de oameni care au protesta aseară va fi depăşită.

UPDATE 19.00: Peste 7.000 de oameni au ajuns în Piaţa Universităţii.


UPDATE 18.45: Potrivit Realitatea TV, peste 2.000 de oameni scandează în acest moment în Piața Universității, blocând din nou centrul Capitalei.

UPDATE 18.00:  La acestă oră, aproape 100 de persoane se află în Piaţa Universităţii. Se aşeapta ca şi în această seară să participe la protest un număr ridicat de persoane.

UPDATE 16.28: Românii au început să se adune în Piața Universității, încă de la această oră. Câteva zeci de oameni au ajuns la Universitate pentru a da startul demonstrației care s-a anunțat în această seară. 

------------------------------------------------------------------

Românii se mobilizează și astăzi pe Facebook și anunță că vor ieși din nou în stradă, așa cum s-a întâmplat marți seară, pentru a cere ca viitorul Guvern să nu fie condus de politicieni precum de până acum.

Ieri seară, după puțin timp de la începerea protestului, pe pagina de Facebook “Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”, acolo unde a fost organizată demonstrația, peste 8.000 de oameni și-au anunțat participarea. Cu toate acestea, pe străzile Capitalei au mărșăluit și scandat peste 30.000 de români.

Astăzi, se anunță peste 10.000 de participanți, însă există șanse mari ca numărul acestora să crească considerabil, așa cum s-a întâmplat marți seară.

Cei care au lansat pagina de Facebook i-au schimbat astăzi numele în “Schimbare și dreptate” și scriu că la protestul din această seară “RĂMÂNEM CU TOȚII LA UNIVERSITATE și cerem să votăm și/sau să ne exprimăm părerea!”.

În această seară, românii au realizat o nouă listă de cerințe numită “Începutul”:

“1. Vrem scăderea numărului de deputați și senatori din Parlamentul României;

  2. Vrem deblocarea tuturor anchetelor care îi vizează pe parlamentari, confiscarea averilor și simplificarea procedurii de ridicare a imunității acestora pentru a permite anchetarea lor; 

  3. Vrem majorarea bugetului pentru sănătate și majorarea salariilor medicilor și cadrelor medicale;

  4. Vrem majorarea bugetului pentru educație și majorarea salariilor profesorilo;

  5. Vrem stoparea finanțării Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și impozitarea veniturilor BOR;

  6. Vrem revizuirea și scăderea birocrației și simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea societăților comerciale.

#ÎmpreunăSalvămRomânia”.

Andrei Albu a scris pe pagina evenimentului că cel mai important lucru este ca toți cei care vor ieși la protest să rămână în Piața Universității.

“Cel mai important lucru este să stăm la Universitate și să formăm grupuri spontane de discuții prin care să dezbatem problemele societății și să dezvoltăm în COLECTIV soluții. Este esențial pentru unitatea și coerența protestului să existe un schimb rațional de părere și viziuni. Dacă ești cu prietenii tăi la protest, dacă lângă voi este un alt grup de prieteni – uniți cele două grupuri, formați un grup mai mare și începeți să discutați problemele relevante. Schimbați idei, construiți rețele. Numai în felul acesta e posibil ca o mișcare de stradă să devină o structură socială alternativă”, a scris Andrei Albu.

“Sunt convins că toți ne dorim o țară în care legile să fie clare și bine făcute, să nu mai poată fi ocolite șmecherește, ș.a.m.d.. Grupuri ca acesta au generat o mișcare spontană și profund îndreptățită. Spuneți nu manipulării și indivizilor care încearcă să profite de pe urma noastră. Și cel mai important: FĂRĂ VIOLENȚĂ. Alegeri anticipate, dizolvarea Guvernului, tehnocrați aleși, toate sunt cereri îndreptățite. Rămânem la Universitate!”, a punctat și Alexandru Pena.

Ioana Predescu și-a spus și ea punctul de vedere și îndeamnă la o demonstrație fără violențe: “Cei ce instigă la violență și care provoacă încăierări cu forțele de ordine sunt trimiși să facă acest lucru. Trebuie arătați jandarmilor și rugați jandarmii ca să îi extragă din mulțime. Filmați toate acesta discuții și toate provocările. Orice tip de violență dă MOTIV la o intervenție în forță a jandarmilor. Ce se naște din violență, doar cu violență se va menține”.

32.000 de români s-au adunat aseară pe străzile Bucureștiului pentru a cere, printre altele, demisiile lui Victor Ponta, Cristian Popescu Piedone și Gabriel Oprea, în urma incendiului din noaptea de 30 octombrie de la clubul Colectiv care a ucis, până în acest moment, 32 de tineri.