MENIU

Proteste extinse la mai multe penitenciare din ţară! Autorităţile fac apel la calm

Penitenciarul Poarta Albă

Situaţie alarmantă în penitenciarele din România! Zeci de deţinuţi de la Botoşani protestează pe acoperiş. Şi la penitenciarul Rahova, sunt zeci de persoane care se revoltă!  Autorităţile fac apel la calm! Update: Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a refuzat să comenteze situaţia din mai multe penitenciare din ţară în care deţinuţii protestează.

Update, ora 14.20: Un protest a izbucnit miercuri și la Penitenciarul Rahova, unde 20 de deținuți refuză hrana în semn de solidaritate cu manifestările din celelalte închisori din țară.

Update 13.50: Un grup de deținuți din Penitenciarul Botoșani s-a urcat, miercuri, pe acoperișul uneia dintre clădirile închisorii protestând față de condițiile de detenție.

Protestatarii s-au manifestat zgomotos, fluierând și strigând, printre altele, "Libertate!" sau "Hoții!".

ora 12.35: Întrebată cum ar putea fi oprite revoltele din închisori, Raluca Prună a spus: „Nu doresc să fac niciun fel de comentariu cu privire la situaţia din penitenciare. Lucrăm la asta şi când vom avea ceva de comunicat util vom comunica”.

Probleme în opt penitenciare din România. Autoritățile fac apel la calm


ora 12.20:  Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, maiorul Gabriel Botezan, a declarat pentru AGERPRES că deținuții se declară solidari cu protestele din celelalte penitenciare din țară.

'Protestul decurge pașnic, nu au avut loc confruntări paznicii și nici nu au existat tentative de provocare din partea acestora, cu excepția unui episod puțin mai tensionat ce a avut loc marți, când aproximativ 20-30 de civili ce s-au declarat rude ale deținuților au organiza un protest spontan în fața accesului sectorului de detenție de la Poarta Albă al penitenciarului. Am solicitat sprijin prin 112 și au sosit forțele de intervenție rapidă care au descongestionat perimetrul de securitate creat de Grupa de Intervenție a Penitenciarului'—a declarat Gabriel Botezan.

Autorităţile îi îndeamnă pe deţinuţi la calm! Asta pentru a evita eventuale răniri ale condamnaţilor, sau distrugeri ale unor bunuri. Problemele de după gratii pot fi sesizate în continuare conducerii penitenciarelor, parchetelor sau pe adresa projustitie@realitatea.net.

Dealtfel, în urma revoltei de la Penitenciarul Iaşi, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a deschis o anchetă. 

................................................................................................

Potrivit directorului închisorii din Botoşani, protestul se manifestă pe Secția a II-a a unității de detenție, persoanele private de libertate au incendiat mai multe materiale textile pe care le aveau în camere, potrivit Agerpres.

 "Protestele nu vizează conducerea unității de detenție. E mai mult un gest de solidaritate cu colegii din țară, care au organizat proteste similare. Nemulțumirile lor sunt generale", a declarat, directorul executiv al Penitenciarului, Dan Brehuiescu, scrie botosaneanul.ro. 

Ei au incendiat mai multe haine pe care le-au aruncat pe ferestrele din celule.

Luni şi marţi, persoanele încarcerate la Penitenciarul de maximă siguranţă din Iaşi şi-au strigat nemulţumirile legate de condiţiile inumane de detenţie

Protestele au loc ca urmare a nemulţumirilor condiţiilor din penitenciarele din ţară.