MENIU

S-a terminat protestul taximetriştilor din Capitală. Ce s-a decis!

Foto: Cristian Otopeanu
Peste 400 de taximetriști sunt la această oră în Piața Victoriei

Peste 1.000 de taximetriști s-au strâns, astăzi, în Piața Victoriei din București. Primăria Capitalei a dat autorizație ca protestul să înceapă la ora 9:00, dar taximetriștii s-au strâns încă de la 6:00, iar traficul în zona centrală a fost paralizat. Ei au protestat faţă de aplicaţiile de tip Uber şi au cerut modificarea Legii Taximetriei.

UPDATE: Protestul taximetriștilor din Piața Victoriei s-a încheiat cu o serie de promisiuni.

Reprezentanții taximetriștilor au spus că au fost chemați la Ministerul de Finanțe, pentru a discuta atât cu ministrul de Resort, cât și cu ministrul Transporturilor, "interimarul" Rovana Plumb, despre un proiect de ordonanță care să modifice legea taximetriei, a informat Realitatea TV.

UPDATE: VIDEO | Alte imagini, filmate de sus de jurnalistul Realitatea TV, Alexandru Vlădescu. Cadrul este mai larg, iar perspectiva este spectaculoasă

UPDATE: Și în Timișoara, taximetriștii au ieșit să protesteze. Aproximativ 800 de şoferi de taxi au dat startul unui protest de două zile faţă de ”acceptarea de către administraţia publică a unor activităţi de transport neautorizate”.

Aceeași situație este și la Iași. 

UPDATE: Protestul taximetristilor bucuresteni este programat sa dureze pana la ora 15:00. In tot acest timp, in centrul Capitalei se circula cu mare greutate din cauza restrictiilor de trafic pe Soseaua Kiseleff - de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere.

În caz de nevoie, se va restrictiona traficul si pe Strada Paris si pe breteaua care leaga Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei, a informat Politia Rutiera.

UPDATE: VIDEO | Imagini cu protestul taximetriștilor bucureșteni, filmate de Realitatea TV de sus:

UPDATE: Andrei Frunza, directorul Clever Taxi, a afirmat ca nu numai taximetristii, ci si soferii care fac ride sharing isi doresc o mai buna reglementare a transportului, in Romania.

"Exista directive europene clare ce sustin existenta aplicatiilor agregatoare intrucat ofera clientilor acces direct si transparent la cele mai bune oferte de pe piata. Recent, Guvernul si-a exprimat intentia de a actualiza legislatia in vigoare prin intermediul Parlamentului.

Drept urmare, exista deja in dezbatere parlamentara o propunere legislativa de a imbunatati cadrul legal, inclusiv prin integrarea aplicatiilor agregatoare si a serviciilor de transport alternativ", a spus Frunza, citat de News.ro.

UPDATE: "Nu este un miting politic. Ieşim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenţia Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Şova, devenit ulterior ministru al Transporturilor şi demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autorităţile care ar putea stopa pirateria din Transporturi”, susţine Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), potrivit mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ridesharing.

UPDATE: Peste 1000 de taximetriști sunt la această oră în Piața Victoriei. Traficul este îngreunat.

Taximetriştii susțin că Legea taximetriei permite acum o concurență neloială din partea companiilor care au aplicații de comenzi taxi și acuză Guvernul Dăncilă că nu ia nicio măsură. 

Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricționarea traficului în Piața Victoriei, unde va avea loc protestul taximetriștilor.

- începând cu ora 06.30, se va restricţiona traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;

- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi breteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;

- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.

Rute alternative:

- Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - Str. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Ion Mihalache - Bd. Mareşal Averescu - Bd. Mărăşti - Piaţa Montreal - Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Brigada Rutieră le cere șoferilor să evite deplasarea în zonă în această perioadă, să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră, să utilizeze rutele ocolitoare şi să păstreze centrul liber al intersecţiei.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate şi semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

„Confederaţia Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Primăriei Capitalei aprobarea desfăşurării unui miting de protest în Piaţa Victoriei, în zilele de 13, 14, 27 şi 28 februarie, în intervalul 9.00 – 15.00. Transportatorii acuză Guvernul că refuză să actualizeze legea taximetriei (nr. 38, actualizată în 2017), în sensul eliminării concurenţei neloiale practicate de platformele de tip Uber", se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Potrivit PMB, organizatorii protestului au renunţat, deocamdată, la protestul din 14 februarie.

„La solicitarea expresă a reprezentanţilor Primăriei Capitalei, organizatorii protestului au fost de acord să limiteze durata acestuia la câteva ore în data de 13 februarie şi să renunţe la cel din data de 14 februarie, solicitat initial, dar au precizat că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de maine, la sfârşitul lunii vor reveni cu autovehiculele din dotare pentru a continua protestul", se mai arată în comunicat.

Primarul general, Gabriela Firea, solicită Guvernului să găsească o cale de dialog cu taximetriştii, pentru a se evita astfel problema traficului din centrul Capitalei.

„Solicit Guvernului României, personal dnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureştiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este şi motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureştenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii ţări”, susţine Gabriela Firea.

La rândul său, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) anunţă că reia protestele de stradă, "împotriva lipsei de reacţie a Guvernului faţă de cerinţele transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea legal" şi că 2.000 de maşini vor fi parcate miercuri în faţa Guvernului, iar taximetriştii vor protesta pentru a cere respectarea legii de către autorităţi, între orele 9:00-15:00.

De asemenea, tot miercuri se vor mai organiza proteste, unde s-au aprobat, la Arad, Timişoara, Iaşi, Bacău, Braşov, Târgu Mureş, Zalău şi Slatina.