MENIU

25.000 de oameni în Piața Victoriei. Protestatarii, la gardul Guvernului. Filmul zilei în imagini

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Altar în Piața Victoriei
<p>Protest 10 august 2019 / dimineața</p>
<p>Protest 10 august</p>
Cristian Dide
<p>Protest 10 august 2019 / dimineața</p>
<p>Protest 10 august 2019 / dimineața</p>
<p>Protest 10 august 2019 / dimineața</p>
<p>Altar &icirc;n Piața Victoriei</p>
Altar &icirc;n Piața Victoriei
Protestul #Rezist
Marsul #Rezist

25.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei din București, la exact un an de la mitingul Diasporei din 10 august 2018. Înaintea mitingului de astăzi, organizatorii se așteptau la 250.000 de oameni. Pe 10 august 2018, la mitingul terminat cu intervenţia în forţă a jandarmilor, în Piața Victoriei au fost aproximativ 100.000 de persoane. Realitatea TV și realitatea.net au relatat tot ce s-a petrecut astăzi în fața Guvernului, cu imagini și informații LIVE.

"Diaspora pentru România", o asociaţie de români reprezentată de Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra, a organizat un miting de protest în Piața Victoriei din București, la exact un an de la incidentele violente din 10 august 2018. 

Înaintea manifestației, organizatorii se așteptau ca în Piața Victoriei să vină 250.000 de oameni, dar au fost 25.000. Pe 10 august 2018, în Piața Victoriei au fost aproximativ 100.000 de oameni.

Citeşte şi: MOTIVUL pentru care în Piaţa Victoriei au fost de patru ori mai puţini oameni decât pe 10 august 2018

Realitatea.net redă mai jos filmul protestului din 10 august 2019, cu informații și imagini video LIVE, pe măsură ce s-au produs evenimentele!

UPDATE 22:03. Conform Jandarmeriei, autorizația pentru protest expiră la 22:15

UPDATE 22:00. Pe clădirea Guvernului a fost proiectat un mesaj cu laser: "Analfabeta".

UPDATE 21:52. Unei protestatare i s-a făcut rău din cauza căldurii. Potrivit informațiilor oficiale, echipajul SMURD a intervenit la intersecția strada Paris cu Aviatorilor, pentru acordarea de prim ajutor unei femei în vârstă de 63 de ani. După evaluarea medicală s-a constatat că a fost vorba despre lipotimie, fără alte complicații.

UPDATE 21:37. Jandarmeria a făcut încă un apel la calm, către protestatarii din Piaţa Victoriei. Forțele de ordine le-au cerut manifestanților calm, să nu intre în conflicte, să fie atenţi și să semnaleze orice încălcări ale legii.

UPDATE 21:30. Manifestanții au ajuns la trotuarul din fața Guvernului. Jandarmeria a făcut scut uman în zonă.

UPDATE 21:15. Câțiva protestatari au aruncat înspre jandarmi cu pet-uri și au existat îmbrânceli, dar forțele de ordine nu au ripostat. Tot ce au făcut jandarmii a fost să monteze încă un gard care să-i țină departe pe protestatari.

În plus, un alt cordon de jandarmi s-a format în fața sediului Guvernului, dar aceștia nu poartă echipamentul specific intervențiilor în cazuri de violențe, cum a fost anul trecut, pe 10 august 2018.

UPDATE 21:06. 25.000 de oameni sunt acum în Piața Victoriei, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 21:02 Proteste de amploare și la Brașov, Iași, Sibiu, Cluj Napoca și Craiova.

UPDATE 20:58. Sunt 20.000 de oameni în Piața Victoriei, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 20:51. Protestatarii au ocupat complet Piața Victoriei. Oamenii vin în continuare. Jandarmii s-au grupat în fața sediului Guvernului României și au venit cu efecte suplimentate.

UPDATE 20:47. Metrorex ia în calcul suplimentarea numărului de metrouri, în cazul în care situația o va impune

UPDATE 20:36. 15.000 de oameni sunt acum în Piața Victoriei, conform Realitatea TV.

UPDATE 20:25. Peste 13.000 de oameni acum în Piața Victoriei, a informat Realitatea TV.

UPDATE 20:15. Peste 10.000 de oameni acum în Piața Victoriei, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 20:03. Protestatarii din Piaţa Victoriei cer demisia Guvernului. Se strigă "PSD, ciuma roşie!, "Jandarmeria apără hoţia!", "Demisia!" și "Hoţii!.

Totodată, cei peste 7.000 de oameni au asupra lor fluiere şi vuvuzele. 

Pe mesajele de pe pancartele protestatarilor se poate citi: "România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie" și "Fără penali în funcţii publice".

UPDATE 19:50. Peste 7.000 de oameni sunt acum în Piața Victoriei, conform Realitatea TV. 

Celebrul pianist german Davide Martello a cântat în Piață.

UPDATE 19:46 Protestatarii care au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns în Piaţa Victoriei.

Manifestanții au avut un drapel tricolor şi un steag imens al Uniunii Europene. Ei au afişat pancarte cu mesajul "ALO 112", cu referire la "cazul Alexandra Măceșanu" şi au scandat "Nu vrem să fim conduşi de hoţi" și "Demisia".

UPDATE 19:39 Apelul la 112 care semnala prezenţa unor obiecte suspecte într-un autovehicul parcat în centrul Pieţei Victoria nu s-a confirmat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, potrivit Agerpres.

UPDATE 19:35 Realitatea TV a informat că în Piața Victoriei sunt acum 6.000 de oameni.

UPDATE 19:26. Câțiva protestatari au început să se certe între ei în zona scenei. Scandalul a început după ce un bărbat a urcat pe scenă să vorbească și a fost acuzat de ceilalți că face politică și ”vrea să fie președinte”, susține Libertatea. Alți protestatari s-au plâns de organizare, susține sursa citată.

UPDATE 19:18. Rareș Bogdan este în mijlocul protestatarilor din Piața Victoriei, înconjurat de un grup de membri și simpatizanți PNL. Fostul realizator Realitatea TV a spus: "Există speranța că lucrurile se vor schimba în bine"

UPDATE 19:10. Cel puțin 3.000 de persoane se află în acest moment în fața Guvernului, iar în maximum jumătate de oră vor ajunge și sutele de manifestanți din marșul Rezist.

UPDATE 19.00: Cei de la #Rezist se află în marș către Piața Victoriei, ei au pornit de la Piața Revoluției, de la Ministerul de Interne și au trecut apoi prin fața sediului DIICOT, unde se află dosarul represiunii din 10 august 2018. Manifestanții se apropie de Piața Romană, ei poartă o pancardă cu mesajul "Alo, 112?", cu referire la cazul Alexandra.

UPDATE 18:50. Cel puțin 1.000 de persoane se află la această oră în fața Guvernului. Oamenii vin în număr mare de la gurile de metrou către Piața Victoriei, pe măsură ce căldura din timpul zilei se temperează.

UPDATE 18:35. Oficialii Jandarmiei au informat că s-a descoperit, la controlul efectuat la un punct de filtru, un cuțit asupra unui bărbat. Persoana în cauză a fost dusă la secție pentru lămurirea situației.

Potrivit ISU, șase persoane au acuzat probleme de sănătate în Piața Victoriei, în special cefalee, în contextul temperaturilor ridicate din București. Două persoane au fost transportate la spital.

UPDATE ora 18:25 În Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, sunt câteva zeci de oameni.

UPDATE ora 18:04 Forţele de ordine au verificat o maşină din Piaţa Victoriei, pentru că exista suspiciunea că în vehicul ar fi un dispozitiv exploziv anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat, pentru Mediafax, că o persoană a sunat la 112 pentru a anunţa că într-o maşină din perimetrul Pieţei Victoria s-ar afla obiecte suspecte.

UPDATE ora 17.30. S-au strâns câteva sute de oameni la protestul care a început oficial la ora 17.00.

În ultimele ore, au mai scăzut temperaturile caniculare de la miezul zilei, dar sunt încă 30 de grade în piață.

Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată şi 4.000 de litri de apă potabilă

------------------------------------------------

Protest 10 august. Primii protestatari au ajuns în fața Guvernului încă de la ora 7 dimineața, când au apărut și primele momente tensionate. Inițial un grup de protestatari a fost legitimat de forțele de ordine, a transmis Realitatea TV, iar ulterior o camionetă a parcat în fața Guvernului fără a fi acceptată de organizatori și de autorități. Jandarmeria, împreună cu ISU și Poliția Română, au organizat un Centru de informare în Piața Victoriei și au făcut mai multe declarații. Au apărut noi tensiuni în clipa în care autoritățile au adus cinci autospeciale pentru a scoate camioneta din scuarul din Piață.

Protest 10 august. Românii ies din nou în stradă pentru a arăta că nu uită. Nu uită ceea ce s-a intâmplat în 10 august anul trecut, când primul miting al celor din diaspora la ei acasă, a fost transformat intr-un adevărat cîmp de bătălie.

Jandarmii au luat cu asalt, în urmă cu un an, Piata Victoriei, au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă asupra manifestantilor pașnici, oamenii au fost hăituiți, apoi, pe străzile capitalei pînă tîrziu în noapte, iar multi dintre cei veniti la protest au ajuns din Piata Victoriei direct la spital. Au avut de suferit copii, femei, chiar și gravide sau persoane care nu se puteau deplasa.

Dosarul 10 august este azi mai degrabă îngropat decât cercetat. Organizatorii au anunțat că așteaptă 250 de mii de oameni astăzi în Piața Victoriei, dar estimări mai realiste vorbesc de cel mult 50.000 de oameni.

Organizatorii protestului de sâmbătă au amenajat în Piața Victoriei un altar în memoria celor considerați ca fiind victime ale corupției, indolenței și incompetenței guvernului - este vorba de Alexandra și Luiza-, fetele ucise la Caracal, dar și cei 65 de tineri morți în urma incendiului de la Colectiv.

Pe altarul amenajat sunt puse fotografii cu Alexandra și Luiza, victimele criminalului din Caracal, Ilie Gâzea, bărbatul de 62 de ani din Teleorman care a murit la o săptămână după ce a inhalat gazele lacrimogene ale jandarmilor la protestul din 10 august 2018, și cei 65 de tinerii care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Colectiv.

UPDATE ORA 16.00 Jandarmii ar fi adus tunul cu apă, au transmis inițial jurnaliștii, dar oficialii Jandarmeriei au deminițit informația. În același timp, organizatorii au afișat un steag tricolor de peste 100 de metri, pus protestatari pe gardul de delimitare al jandarmilor.

Protestatarul Cristian Dide a venit în Piața Victoriei cu o platformă și a urcat pe respectiva mașină pentru a manifesta. Tommy Tomescu, cel care a primit aprobare din partea primăriei Capitalei pentru manifestare, a venit și l-a rugat pe Dide să părăsească zona, pentru că nu are autorizație.

UPDATE 14.00. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a făcut o nouă informare cu privire la acțiunile pe care instituția le-a luat sau urmează să le ia în cursul zilei:

"Au fost instalate dispozitivele inițiale, pe care suntem obligați să le punem, sunt panouri de protecție pentru izola zona și face ca toate celelalte activități cotidiene din acest nod rutier să decurgă în mod firesc. În mod gradual vor intra și efective de jandarmi, patrule de dialog, iar în punctele pincipale de acces vor fi instalate filtre. Vor fi controlați cei care au bagaje voluminoase, sau recuzită deosebită, pentru a preveni pătrunderea cu obiecte periculoase, care pot pune în pericol siguranța cetățenilor. Nu este o interdicție de a veni cu bagaje mari, dar este recomandat să nu facă acest lucru, trebuie să ținem cont de contextul internațional. Până la acest moment, nu au fost incidente, trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție pe care suntem obligați să le luăm", a spus oficialul Jandarmeriei.

Români veniți din diaspora să protesteze în Piața Victoriei au făcut declarații impresionante la Realitatea TV:

UPDATE 12.00. Poliția și Jandarmeria au oferit noi explicații din Centrul de comunicare mobilă din Piața Victoriei, cu privire la situația tensionată creată de protestatarul Cristian Dide care a venit cu camioneta în fața Guvernului.

"De dimineață a apărut un eveniment legat de o autoutilitară parcată neregulamentar. A fost un eveniment creat artifical, tocmai pentru a creat o situație tensionată", a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Rereprezentanții Poliției Române au explicat că șoferul camionetei a primit trei amenzi: pentru lipsa documentelor, pentru staționarea într-un loc nepermis și pentru refuzul de a îndepărta mașina.

"I s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 zile. Am solicitat autorităților de la Primpria Capitalei să facă demersurile pentru ca această camionetă să fie îndepărată. Vom merge pe latura dialogului ... sperăm că toți vor înțelege că legea e aceeși pentru toți. Nu e normal să fie o mașină aici când oamenii vor fi toți pe jos", a declarat Diana Sarca, din partea Poliției.

Protest 10 august. Jandarmeria Română a anunțat, într-o declarație comună cu ISU și Poliția Română, la ora 11.00 că dispozitivele de jandarmi vor fi minime pentru cele două manifestări anunțate pentru sâmbătă și vor crește gradual pe măsura creșterii numărului de protestatari. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, le-a cerut manifestanților să respecte legea și să sesizeze neregulile depistate.

Sunt tensiuni în Piața Victoriei, transmite corespondentul Realitatea TV la ora 11,15. Autoritățile au venit pregătite să ridice o camionetă care a parcat în scuarul din fața Guvernului. Protestatarul Cristian Dide s-a urcat pe un utilaj greu al Primăriei Capitalei și s-a legat de mașina PMB. Ulterior a coborât și a fost amendat de autoritățile care i-au cerut să își mute camioneta.

Protest 10 august. Primii protestatari au ajuns la ora 7 dimineața în fața Guvernului. Au fost și momente tensionate, transmite Realitatea TV. Un grup de protestatari a fost legitimat de forțele de ordine. Este posibil să fie aplicate și unele amenzi.

Dosarul 10 august este azi mai degrabă îngropat decât cercetat. Realitatea TV a fost penalizată dur, inclusiv cu întreruperea emisiei, noi fiind singurii împotriva cărora s-a luat o asemenea măsură. Nici măcar partidele de opoziție nu au făcut demersuri instituționale clare pentru cercetarea dosarului și au folosit 10 august doar ca element de imagine. Nu există interes de rezolvare pe motiv de complicități subterane, similar oarecum cu cazul Alexandra din aceste zile. Însă nu avem voie nici să uităm, nici să iertăm reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018.

La protestul din Piața Victoriei din Capitală sunt așteptați mai mulți reprezentați ai asociaţiei „Împreună pentru A8”, dar și oameni simpli din zona Moldovei. Ca și anul trecut, ei vor să-și arate nemulțumirea față de promisiunile făcute de guvernanți și speră că la un an de la evenimentele din 10 august, vinovații pentru incindente să fie trași la răspundere.

Protest 10 august. Vor fi filtre pentru "controlul la sânge" al celor care vin în Piața Victoriei

Protest diaspora 10 august. Organizatorii protestului de sâmbătă, 10 august spun că se vor institui filtre la intrările în Piață, ca să nu se intre cu obiecte contondente.

Protestul din 10 august 2019 este autorizat de la ora 17.00 la ora 22.15, după cum a declarat în cadrul unei coferințe de presă, Tommy Tomescu, organizatorul protestului de sâmbătă din Capitală.

Protest diaspora 10 august. Potrivit acestuia, se vor institui filtre la intrările în Piața Victoriei, ca să nu se intre cu obiecte contondente.

„Ne așteptăm la un număr de aproximativ un sfert de milion de români în Piața Victoriei, sâmbătă, pe 10 august. Având în vederea amploarea manifestației, ni s-a spus că asistența medicală va fi asigurată de Departamentul pentru Situații de Urgență. Va fi o zi călduroasă și îi rugăm pe toți românii prezenți în Piață să vină cu o sticlă cu apă la ei. Vor fi asigurate și toalete", a anunțat vineri Tommy Tomescu, potrivit Mediafax.

Protest diaspora 10 august. Organizatorul a precizat că va fi "toleranță zero" față de orice fel de violență și față de orice situație de risc de violență.

"Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieței Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranță pentru cei prezenți. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe. Noi vom transmite informații cu privire la persoanele care prezintă risc de violență și au anunțat acțiuni violente, solicitând instituțiilor abilitate să implementeze acțiuni de restricție și de control judiciar", a mai spus Tomescu.

Cum susține Primăria Capitalei protestul diasporei: 10.000 sticle de apă, 100 de toalete ecologice

Protest diaspora 10 august 2019. Primarul General, Gabriela Firea, a avut vineri, la Primăria Capitalei, o întâlnire cu Tomescu Tommy Joul, reprezentantul Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România, asociație care organizează manifestația din 10 august, din Piața Victoriei.

Protest diaspora 10 august 2019. La întâlnire au fost prezenți viceprimarul Aurelian Bădescu - reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, Sorin Chiriță - administratorul public al Municipiului București, Daniel Rășică - șeful Poliției Locale din Capitală, directori și consilieri personali ai Primarului General.

Protest diaspora 10 august 2019. Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, întâlnirea a avut ca scop "stabilirea măsurilor necesare pentru ca manifestația să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți".

Protest diaspora 10 august 2019. Astfel, întrucât în Capitală se anunță temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziție apă potabilă pentru participanți. Primarul General a aprobat această cerință, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă.

Protest diaspora 10 august 2019. Primarul General al Capitalei Gabriela Firea a aprobat asigurarea apei potabile la mitingul diasporei din 10 august - mai precis 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă. Asta în condițiile în care vor fi temperaturi caniculare în București.

De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zona protestului din 10 august 2019.

"Manifestația în cauză a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane. În perioada 8-11 august sunt aprobate, în București, în zone centrale, un număr de 17 evenimente și adunări publice", se precizează în comunicatul PMB.

Protest diaspora 10 august. Protestatarul Rezist Sandu Matei a criticat ideea controalelor susținând pe Facebook că "securiștii organizatori anunță filtru la intrarile în Piața Victoriei și interzicerea persoanelor #rezist mai cunoscute precum și a grupurilor civice #rezist".

Miting 10 august. Se încing spiritele între protestatari

Până la mitingul de mâine, au început certurile între protestatari. Sandu Matei l-a atacat pe organizatorul protestului de sâmbătă, Tommy Tomescu, după ce acesta ar fi zis că grupurile #Rezist și #Insist nu ar avea acces la ieșirea în stradă.

Marius Manole, actorul român care a fost în Piaţa Victoriei la protestul din 10 august 2018 va merge în mijlocul mulţimii şi sâmbăta aceasta.

Marius Manole a explicat la Realitatea TV care sunt motivele pentru care iese din nou în stradă.

"E dreptul nostru să fim acolo, e ultima noastră şansă. Trebuie să scăpăm de ei, sunt în ţara asta oameni capabili care pot guverna o ţară. Orice variantă e aproape mai bună decât Guvernul care e acum. Nu e posibil să stăm o săptămână la Caracal, până ne gândim de unde să începem.

Guvernul trebuie să cadă. Nu vreau să mai am de-a face cu Guvernul Dăncilă. Ştim că ce se întâmplă în ţară nu e în regulă, stăm în coasta lor. Sper ca anul ăsta să nu se mai întâmple violenţele ce au fost anul trecut, în 10 august 2018. Trebuie să fim în stradă, să se termine cu cazurile Colectiv, Caracal, să aflăm adevărurile", a spus Marius Manole la Realitatea TV.

Marius Manole: "Guvernul trebuie să cadă. Nu vreau să mai am de-a face cu Guvernul Dăncilă"