MENIU

Propuneri RCA: Păgubiţii ar putea primi o maşină GRATIS până se rezolvă dosarul

Firmele de asigurare ar putea fi obligate să le deconteze păgubiţilor RCA costurile de închiriere ale unui maşini pe perioada în care asiguratorul îi amana plata despăgubirii prin introducerea dosarului de daună în cercetări.

Mai multe propuneri de modificare a Normei RCA au fost publicate astazi de catre Asociatia Societatilor de Service Auto Independente, un document in acest sens fiind deja transmis Autoritatii de Supraveghere Financiara, potrivit AvocatNet.ro.

Printre altele, asociatia solicita ca termenul de constatare a daunei sa nu depaseasca 3 zile lucratoare din momentul avizarii acesteia, dar si decontarea inchirierii unui autovehicul pentru pagubitul RCA pe toata durata in care asiguratorul introduce dosarul in cercetari, operatiune ce dureaza aproximativ 3 luni.

Decontarea inchirierii unui autovehicul pentru pagubitul RCA pe toata durata in care asiguratorul introduce dosarul in cercetari (dureaza aprox. 3 luni)

"In conditiile in care exista multe societati de asigurari care introduc in mod abuziv in cercetari dosarele de dauna, sub pretextul unei suspiciuni de frauda care nu se confirma in peste 90% din cazuri, scopul real al acestor investigatii fiind de fapt, amanarea in mod legal cu 3 luni de zile a platii despagubirii, consideram ca pagubitul RCA trebuie sa fie cu adevarat protejat prin normele RCA de aceste abuzuri care ii vatameaza grav interesele pentru o perioada de timp indelungata", subliniaza ASSAI.

Prin urmare, institutia propune ca pagubitului RCA trebuie sa i se deconteze costurile de inchiriere ale unui autovehicul din aceeasi clasa sau clasa inferioara autovehiculului avariat, in perioada in care asiguratorul RCA ii amana plata despagubirii prin introducerea dosarului de dauna in cercetari.

Termenul de constatare a daunei sa nu depaseasca 3 zile lucratoare din momentul avizarii acesteia

Majoritatea societatilor de asigurari programeaza, in prezent, constatarea daunelor intr-un interval de timp de 7-21 zile calendaristice de la producerea evenimentului asigurat. Aceasta programare tardiva are ca fundament real intarzierea instrumentarii dosarelor de dauna si, implicit, plata unei despagubiri din partea societatilor de asigurari cat mai tarziu posibil.

Daca se va analiza termenul de instrumentare a daunelor de catre companiile de asigurari in ultiimii ani, vom constata faptul ca in perioada 2007 – 2009, instrumentarea unui dosar de dauna era de aproximativ  18  - 21 de zile calendaristice, iar, in anul 2014, aceasta a crescut la 25 – 45 de zile calendaristice.

"Tergiversarea instrumentarii dosarelor de dauna si plata cu mare intarziere a dosarelor de dauna se traduce in scaderea gradului de protectie al asiguratilor/pagubitilor in ultimii ani, precum si scaderea gradului de satisfactie si incredere a cetatenilor romani in intreg sistemul de asigurari", se mentioneaza in documentul ASSAI. Mai multe...

Mai multe articole despre:
soferi asigurări asigurare RCA ASF