MENIU

Procurori: Aristotel Căncescu ar fi luat mită timp de 8 ani de la două firme favorizate

<p>Aristotel Căncescu </p>

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov ar fi luat mită timp de 8 ani de la două firme pe care le ajuta să obţină contracte cu instituţia. Aceasta este fapta pentru care este cercetat acum Aristotel Căncescu. În plus, acesta încerca să anuleze o licitaţie pentru renovarea spitalului judeţean de 19 milioane de euro, ce nu fusese câştigată de societăţile sale de casă. Nu a mai apucat pentru că a fost reţinut de procurorii DNA.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov este acuzat de procurorii DNA că ar fi încheiat mai multe contracte ilegale pentru modernizarea unor drumuri judeţene. De asemenea, procurorii DNA amintesc şi de un bonus pe care l-ar fi primit Căncescu, în schimbul susţinerii pe care a oferit-o unei firme de casă.

"Din probele administrate până în acest moment al cercetărilor, a rezultat bănuiala rezonabilă că în schimbul atribuirii a două contracte și al decontării abuzive a sumelor de bani în cuantum total de 664.180,54 lei pretinse de SC Ramb Sistem SRL, această societate ar fi realizat un teren de tenis la reședința președintelui Consiliului Județean Brașov situată în localitatea Râșnov."

Referatul procurorilor în dosarul lui Aristotel Căncescu arată că preşedintele Consiliului Judeţean Braşov voia să anuleze o licitaţie pentru reabilitatea unui spital cu scopul de a atribui contractul unei alte firme. ARISTOTEL CĂNCESCU a fost REȚINUT pentru 24 de ore, de procurorii DNA, în urma audierilor de luni.

"Astfel, în prezent, inculpatul Căncescu Adrian Aristotel se afla în derularea unor demersuri infracționale pentru ca licitația pentru lucrarea de reabilitare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov, în valoare de 19 milioane euro ce fusese atribuită altei firme, să fie anulată, şi prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de președinte al Consiliului Județean Brașov să impună drept câștigător nelegal pe SC Ramb Sistem SRL", precizează procurorii.

"Sub acest aspect infracțional, până în acest moment al cercetărilor inculpatul Căncescu Adrian Aristotel a făcut deja demersuri pentru invalidarea ”raportului de proceduri”, în baza căruia comisia de licitație (alcătuită din Gherghe Mircia, Crăciun Claudia, Stănescu Lucica, Ștefăniuc Ioan, Iordan Emilia și Rădulea Andreea) a stabilit câștigătoare o altă firmă, urmând ca , potrivit demersurilor infracţionale ale inc Căncescu acest contract să fie adjudecat de SC Ramb Sistem SRL în mod nelegal", mai spun procurorii.

Unul dintre cei mai bogaţi baroni locali, Aristotel Căncescu, a fost reţinut de procurorii DNA. El mai este suspectat că ar fi încheiat mai multe contrate ilegale pentru modernizarea unor drumuri judeţene. La DNA au ajuns şi alte persoane, printre care deputatul conservator Ion Diniţă, un apropiat al lui Căncescu.

Dus la audieri la sediul DNA Braşov, Aristotel Căncescu a negat acuzaţiile.

În faţa procurorilor DNA au ajuns şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, mai mulţi funcţionari publici de la Consiliul Judeţean şi reprezentanţi ai firmelor suspectate că ar fi obţinut aceste contracte.

Atât preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi deputatul Ion Diniţă au averi impresionante. Căncescu are două case în municipiul Braşov, un teren intravilan de 2500 mp şi conturi de 605.000 euro şi 4,5 milioane de dolari, potrivit declaraţiei de avere.

Deputatul conservator Ion Diniţă deţine 15 imobile: nouă apartamente, trei case de locuit şi trei case de vacanţă, dar şi 40 de terenuri în Sighişoara, Constanţa, Braşov, Brăila, dar şi în străinătate, în Marea Britanie.