MENIU

Protestele continuă la unele penitenciare din ţară. Câteva sute de deţinuţi, în greva foamei. UPDATE

Manifestaţiile deţinuţilor continuă, joi, 14 iulie, la mai multe penitenciare din ţară. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează că în noaptea de miercuri spre joi, la Penitenciarul Mărgineni, unii deţinuţi şi-au incendiat saltelele, iar cei de la Penitenciarul Bacău au incendiat materiale textile și au lovit gratiile de la ferestre. În acest din urmă caz, a fost cerut sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE ora 21.55. ANP, evaluare la ora 21.00: Proteste în 15 penitenciare, în patru dintre ele deţinuţii sunt căţăraţi pe acoperişuri

Aproximativ 700 de deţinuţi din 15 penitenciare continuă protestele, joi seară, în patru dintre penitenciare fiind persoane care protestează pe acoperişurile blocurilor alimentare, curţilor de plimbare, secţiilor de deţinere, iar la Botoşani un deţinut s-a urcat pe releul din curte, anunţă Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Proteste sunt în penitenciarele Iaşi, Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Vaslui, Bucureşti-Jilava, Tulcea, Bistriţa, Aiud, Bacău, Arad, Târgu Mureş, Focşani, Galaţi şi Brăila, potrivit unei evaluări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, joi, la ora 21.00.

La Poarta Albă, Giurgiu, Deva şi Mărgineni deţinuţii au renunţat la protestul prin refuz de hrană şi au primit masa de seară, scrie news.ro.

La Penitenciarul Iaşi sunt trei deţinuţi care au escaladat acoperişul secţiei de deţinere, la Penitenciarul Botoşani, şase deţinuţi protestează pe acoperişul secţiei de deţinere, patru deţinuţi protestează pe acoperişul curţii de plimbare, iar un deţinut a escaladat releul din apropierea punctului de primire.

La Penitenciarul Focşani, şapte deţinuţi protestează pe acoperişul secţiei de deţinere, iar la Penitenciarul Galaţi un deţinut protestează pe acoperişul centralei termice.

În total, în cele 15 penitenciare unde se înregistrează proteste sunt 684 de deţinuţi care au refuzat hrana.

UPDATE 11:39 Situația din unitățile penitenciare, evaluată joi, 14 iulie, la ora 10.00:

Penitenciarul Iași, nu sunt manifestări, 124 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu sunt manifestări, 2 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții care manifestau în curtea de plimbare au abandonat protestul și au intrat în spațiile de cazare la ora 00.45; 5 deținuți își mențin protestul pe acoperișul curții de plimbare; 268 de deținuți au refuzat hrana; deținuții unei secții de cazare se manifestă zgomotos, lovind grilajele camerelor. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Penitenciarul Oradea, nu sunt manifestări, 3 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări, 15 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, nu sunt manifestări, 56 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul București Jilava, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Tulcea, nu sunt manifestări, 68 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Bistrița, la ora 3.40, ultimii 2 deținuți care protestau pe acoperiș au abandonat forma de protest și au intrat în camerele cazare, fără manifestări violente, 133 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Deva, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Aiud, fără manifestări, 27 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Bacău, fără manifestări, 43 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Mărgineni, fără manifestări, 45 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Arad, fără manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Tg Mureș, fără manifestări, 10 persoane aflate în arest preventiv au refuzat hrana.

Pe parcursul nopții s-au înregistrat evenimente la:

Penitenciarul Mărgineni, intervalul 23.30-01.00, incendiere saltele într-o cameră de detenție (intervenție imediată, fără victime); deținuții unei camere de cazare au aruncat cu obiecte de mici dimensiuni în angajații unității. 

Penitenciarul Tulcea, în intervalul 00.30-01.00, deținuții și-au exprimat verbal nemulțumirile, nu a fost necesară intervenția personalului.

Penitenciarul Bacău, în intervalul orar 00.00-02.00, deținuții au incendiat materiale textile și au lovit gratiile de la ferestre. A fost alarmat personalul unității și a fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE joi, 14 iulie: Miercuri, 13 iulie, la ora 23:00, proteste se mai desfăşurau la două penitenciare din ţară, informează ANP.

Este vorba despre Penitenciarul Botoşani - unde 95 de deținuți se manifestă zgomotos în curtea de plimbare, 13 deținuți au escaladat și protestează pe acoperișul unei secții de deținere și 8 pe acoperișul curții de plimbare, 590 de deținuți au refuzat hrana -, respectiv Penitenciarul Bistriţa, unde 2 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și 7 acoperișul blocului alimentar, fără manifestări violente, 247 deținuți au refuzat hrana.

La alte penitenciare din ţară, deşi nu există manifestări, sute de deţinuţi au intrat în greva foamei. Iată situaţia în data de 13.07.2016, ora 23.00:

Penitenciarul Iași, nu sunt manifestări, 226 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, 95 de deținuți se manifestă zgomotos în curtea de plimbare, 13 deținuți au escaladat și protestează pe acoperișul unei secții de deținere și 8 pe acoperișul curții de plimbare, 590 de deținuți au refuzat hrana. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Penitenciarul Oradea, nu sunt manifestări, 11 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări, 15 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, nu sunt manifestări, 2 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul București Jilava, fără manifestări, 10 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Tulcea, nu sunt manifestări, 235 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Bistrița, 2 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și 7 acoperișul blocului alimentar, fără manifestări violente, 247 deținuți au refuzat hrana. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Penitenciarul Deva, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Aiud, fără manifestări, 54 deținuți au refuzat hrana.

Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Prună, despre situația din închisori: Am moștenit o colecție de hârtii, nicio măsură concretă

Avocata Maria Vasii: "Îi rog pe deţinuţi să nu continue protestele, să se gândească la familii"

Ministrul Justiţiei face apel la calm şi răbdare

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:

Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate.

Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate respectă dreptul la  libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi. În situația în care deținuții vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum și cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere  va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menținută, în permanență, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne.