MENIU

Pro şi contra vaccinării. Este gripa doar o simplă răceală?

<p>Pro şi contra vaccinării. Este gripa doar o simplă răceală?</p>

Unii sunt convinşi de eficienţa vaccinului antigripal, alţii spun că au scăpat întotdeauna de gripă fără să fie vaccinaţi. Unii ştiu că gripa este o infecţie serioasă ce poate fi prevenită prin vaccinare, alţii cred că e o banală viroză. Sunt numeroase opinii pro şi contra vaccinului antigripal. Dar cele mai avizate argumente vin din partea specialiştilor în boli infecţioase.

În sezonul 2014-2015, vaccinul s-a dovedit mai puţin eficient decât în mod normal, din cauza unei mutaţii a tulpinilor virale circulante.

Eficienţa este un aspect intens dezbătut de cei care sunt pro şi contra vaccinului antigripal.

Potrivit profesorului Alexandru Rafila, preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie, „vaccinul antigripal are o eficacitate de circa 70%“. Gradul de protecţie al vaccinului depinde de mai mulţi factori printre care virulenţa virusului gripal, capacitatea imunitară a fiecărei persoane. De aceea, în cazul copiilor este nevoie de două doze de vaccin antigripal, iar în cazul vârstnicilor eficienţa este mai scăzută. Este adevărat că persoanele vaccinate pot face gripă, dar sunt forme uşoare de boală, mai puţine complicaţii şi, foarte important, nu transmit mai departe infecţia, susţine prof. Rafila, citat de Adevărul.

Există argumente pro şi contra vaccinul antigripal mai ales atunci când vine vorba despre cine trebuie să se vaccineze.
Cei care refuză imunizarea spun de obicei că sunt sănătoşi, rezistenţi şi nu au cum să fie doborâţi de boală. Numai că gripa nu este o o infecţie banală, spune dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Contrar părerii generale că gripa afectează preponderent categoriile sensibile (copii, vârstnici, bolnavi cronici), anul trecut, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în categoria de vârstă 15-49 de ani (42%), reprezentând tineri activi şi adulţi sănătoşi. În multe cazuri, manifestările şi complicaţiile date de gripă au condus la internare, potrivit medicului Adriana Pistol.

Prin urmare, vaccinarea antigripală se adresează tuturor categoriilor de populaţie, de la copii peste 6 luni, gravide, persoane active, până la vârstnici, pacienţi cu boli cronice (diabet, boli de inimă, astm, BPOC etc.).

În jurul imunizării copiilor şi gravidelor se vehiculează de asemenea multe idei pro şi contra vaccinului antigripal. În realitate, datele sunt cât se poate de clare. Anul trecut, au fost înregistrate 40 de decese din cauza gripei, 20% fiind persoane tinere, printre acestea şi gravide.

„Aceste decese ar fi putut fi evitate. Gravidele sunt în grup de risc şi au asigurată gratuitate la vaccinare din partea statului. Medicii ginecologi trebuie să recomande cu mai multă fermitate vaccinarea antigripală în timpul sarcinii”, susţine conf. dr. Daniela Piţigoi, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Referitor la copii, conf. dr. Monica Luminos, şef secţie terapie intensivă copii la Institutul „Matei Balş“, a accentuat că, în faţa gripei, copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie, iar costurile rezultate din spitalizarea copiilor nevaccinaţi nu trebuie ignorate.