MENIU

Primul Muzeu al Consumatorului Comunist, din Europa de Est - inaugurat la Timișoara. Ce puteți vedea

<p>Primul Muzeu al Consumatorului Comunist, din Europa de Est - inaugurat la Timișoara. Ce puteți vedea</p>

La Timișoara a fost inaugurat primul Muzeu al Consumatorului Comunist din Estul Europei. Amenajat sub forma unei locuințe obișnuite, din Epoca de Aur, cu sufragerie, camera copiilor, bucătărie, baie și debara, muzeul include cam tot ce aveau românii prin casă la acea vreme.

De la păpușile Aradeana, la țigările Carpați și Amiral, de la discurile și casetele cu muzică pionierească, la sticlele de lapte și de bere, sacoșele de rafie ”de ținut rând la Alimentară” sau săpunurile Cheia, toate se regăsesc în micuțul muzeu.

Deși au trecut doar 25 de ani, de la căderea comunismului, multe dintre obiectele care se regăsesc, astăzi, în muzeu și care erau extrem de comune, au devenit o raritate. Asta pentru că după 1989, românii au aruncat la gunoi tot ce ține de trecutul comunist și ce părea depășit și lipsit de utilitate.



Astăzi, toate acele obiecte, puse la un loc, le stârnesc celor care au trăit acea perioadă o avalanșă de amintiri, mai mult sau mai puțin plăcute.

„Nu-i adevărat că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. Mie mi-a răpit 25 de ani, cei mai frumoși din viață. Până la vârsta de 42 de ani, eu nici nu am ieșit din țară, pe când, astăzi, tinerii au posibilitatea să meargă unde vor”, afirmă un domn care a venit în vizită la muzeu.

„L-am adus pe fiul meu să vadă cum se trăia în acea vreme. Pentru el, este ceva de neconceput să nu ai lucruri de bază, să nu ai televizor, să nu ai curent seara”, spune un alt timisorean, care a venit la muzeu împreună cu baiatul lui.



Organizatorii spun că muzeul nu se vrea o mostră de nostalgie comunistă, ci doar să prezinte aspecte din viața de zi cu zi a românilor din acea perioadă.

„Scopul său principal este de a recupera memoria pierdută a obiectelor epocii socialiste și de a lansa în circuitul public un obiectiv turistic original, un  nou ”hotspot” al Timișoarei”, a declarat Ovidiu Mihăiță, inițiatorul muzeului, cel care a fondat, în urmă cu zece ani, primul teatru independent din Timișoara, Aualeu Teatru.



El spune că totul a început de la colecția de viniluri, iar, în urmă cu cinci ani, s-a gândit la un muzeu de acest gen. De atunci, a reușit să strângă mii de obiecte, donate de cunoscuți sau prieteni, însă fără să fi făcut o campanie la nivel local. Cu toate acestea, a reușit să strângă atât de multe lucruri încât spațiul expozițional a devenit aproape neîncăpător.



Muzeul Consumatorului Comunist se găsește str. Arh. Szekely Laszlo nr.1, la subsolul Teatrului Aualeu și va fi deschis zilnic pentru aproape o lună, după care va funcționa pe bază de rezervări. Intrarea este liberă.

Sursa: OpiniaTimișoarei.ro