MENIU

Primul cămin al groazei, închis în urma controlului de luni! Oamenii primeau mâncare expirată - Imagini cutremurătoare din interior - VIDEO

Produse expirate centru Timișoara/ Foto: Facebook Mihai Ritivoiu
Produse expirate centru Timișoara/ Foto: Facebook Mihai Ritivoiu
Produse expirate centru Timișoara/ Foto: Facebook Mihai Ritivoiu

Primele controale dispuse, luni, la centrele sociale din țară vin și cu primele rezultate. Activitatea unui cămin pentru persoane fără adăpost din Timişoara a fost oprită, după ce au fost descoperite mai multe nereguli. Vorbim despre produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar și "condiții insalubre peste tot". Centrul social are 45 de locuri de cazare și apaține Fundației „Timișoara ’89”. 

”Un prim centru închis în Timiş, ca urmare a controalelor demarate: Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fărā adăpost din Timişoara, str. Martir Gogu Opre 24.
 
Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizației DSVSA la blocul alimentar, condiții insalubre peste tot.
Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara. Cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. Dar asta este o altă discuție, pe care o vom purta cu siguranță.
 
De redeschidere discutăm doar după remedirea exemplară a deficiențelor”, a declarat prefectul de Timiş Mihai Ritivoiu, într-o postare publicată pe Facebook.
 
 
Potrivit prefectului, persoanele internate în centru vor fi preluate de alte centre sau de spitale, o celulă de criză fiind organizată la nivelul prefecturii pentru a identifica soluţiile cele mai potrivite, relatează News.ro. 
 
"Pe lângă căminul de lux unde sunt pe mii de euro cazaţi bătrânii şi e şi bine că există, noi le verificăm pe toate. (...) E vorba de sume cuprinse intre 4000 - 6000 de lei, depinde de gradul de incapacitate al pacienţilor şi de mai multe condiţii. Sunt bani frumoşi la mijloc şi nu putem pe banii noştri să ne batem joc.
 
Capacitatea este de 45 de persoane. Nu ştiu câte persoane erau acum la faţă locului. Ştiu că cele cu regim pentru persoane fără adăpost se cazează şi în cursul după-amiezii, serii, nu stau toată ziua acolo”, a spus Ritivoiu.
 
Petru Ilieşu, directorul Fundaţiei Timişoara \"89, susține însă că toate neregulile constatate vor fi remediate în două-trei zile, acestea fiind unele minore: ”Acum e un hei rup peste tot, acum s-au trezit. Problemele fundamentale nu ţin de micile deficienţe pe care le au unii şi alţii, ci ţin de insuficienţa centrelor. Asta e marea problema. La noi sunt bolnavi proveniţi de la Gătaia (de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia - n.r.), nu au voie să îi ţină decât o anumită perioadă de timp, ce facem cu oamenii ăştia? Acum vorbim de relocare. Spuneţi-mi unde se va face o relocare. Mergeţi la toate centrele din Timişoara şi vedeţi că nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru că nu există suficiente centre. Unde se duce un tânăr de 27 de ani cu retard psihic şi alte afecţiuni psihice, unde se va duce el după 2 ani de stat aici? Sunt probleme de legislaţie. Nu neg problemele interne pe care le avem aici, nu cred că sunt lucruri atât de grave pentru că s-au găsit poate patru kilograme într-un congelator de... rătăcite acolo. Ne-au dat o suspendare până la momentul în care noi remediem, dar noi în 2-3 zile putem remedia, dar nu sunt lucruri grave, punga aceea de alimente care se va arunca, apoi mai sunt probleme la contracte care trebuie să le  actualizăm. Nu puteam funcţiona, dacă nu aveam licenţă. Avem şi decret de utilitate publică. E prima organizaţie umanitară înfiinţată în România. Lucrurile nu sunt aşa de grave. Trebuie făcute nişte actualizări ale situaţiei, trebuie să ajungem la zi”.
 
În judeţul Timiş urmează să fie verificate, în total, 112 centre şi azile.