MENIU

Previziune înfricoșătoare a medicilor: „Va fi mai grav decât tot ce se întâmplă în lume în prezent”

Experții din lumea medicală au lansat o avertizare cu conotații apocaliptice: „O epidemie virală va afecta fiecare ființă umană de pe planetă.” Pandemia de gripă este apolitică și nu discriminează înte bogați și săraci. Granițele geografice sunt inutile, deoarce aceasta poate înconjura planeta în câteva ore, relatează CNN.

În termeni de gravitate, o potențială epidemie de gripă va avea un impact dezastruos asupra umanității. Numai rezultatelor schimbărilor climatice pot aceeași gravitate.

Omenirea nu se gândește cu seriozitate, deoarece încă nu a avut loc; este mai comod să eliminăm din minte orice ipoteză care ne poate afecta buna dispoziție. Însă experții din domeniul medical trag un semnal de alarmă.

Este foarte posibil să ne confruntăm cu un virus nou, față de care sistemul nostru imunitar este complet nepregătit. Acest agent patogen nu va avea nimic în comun cu virusurile care au circulat de-a lungul anilor, ci va fi, probabil, rezultatul unor mutații genetice, sau va proveni de la animle.

În secolul 20 a avut loc o serie de pandemii, care au decimat populația globului. Între 1918 și 1919, gripa spaniolă a ucis peste 50 de milioane de oameni de pe tot mapamondul. Unii au murit chiar în ziua în care s-au infectat, iar alții, la cel mult câteva zile, din cauza complicațiilor, precum meningita și pneumonia.

După doar patru decenii, a izbucnit gripa asiatică, în urma căreia au murit două milioane de oameni între 1958 și 1959. În anul 1968 a început să circule gripa Hong Kong, care a secerat un milion de oameni pe parcursul unui an. La începutul anilor 80, a apărut virusul HIV, care a fost extrem de greu de identificat, iar apoi am auzit despre Ebola și Zika.

Richard Hatckett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Împotriva Epidemiilor, a relatat postului CNN că s-au făcut progrese științifice în privința rapidității de obținere și aprobare a vaccinurilor. Tehnicile genomice pot fi folosite pentru a repera ARN-ul și ADN-ul noilor agenți patogeni și pot fi folosite la modificarea și reproducerea în masă a vaccinurilor, pentru ca organismul uman să poată produce la timp anticorpi împotriva respectivelor virusuri.

Totuși, este imperios necesar ca statele să conlucreze în vederea schimbului de idei și tehnici de luptă împotriva acestei amenințări biologice, care sunt, însă, costisitoare.

Epidemiologul Larry Brilliant, care a contribuit la eradicarea variolei, a asigurat că eforturile biologilor pot face ca o pandemie să devină „opțională, nu obligatorie”, însă izbucnirile infecțiilor sunt imprevizibile, atât din punct de vedere al localizării, cât și al momentului.