MENIU

Preţurile alimentelor încep să crească din nou. Cele mai mari scumpiri

Ce alimente au vânat românii în iunie

Preţurile alimentelor au început să crească faţă de acum două luni, atunci când măsura reducerii de TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat în vigoare, astfel că în unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%.

Avansul preţurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituţii precum Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului sau ANAF, însă lipsa unui monitor al preţurilor face dificilă urmărirea apli­cării reducerii de TVA.

Cele mai vizibile creşteri le-au consemnat în perioada 8 iunie - 4 august laptele, carnea de pui, salamul şi apa minerală. Astfel, de exemplu preţul unui litru de lapte Zuzu (1,5% grăsime) a crescut cu 14,7% faţă de 8 iunie, până la 3,98 lei în cadrul magazinului Carrefour Online.

În cadrul aceluiaşi magazin, preţul apei minerale carbogazoase Borsec (1,5 litri) a crescut cu aproape 9%, până la 1,95 de lei.

Pe de altă parte, în cadrul Cora Drive un pachet de 100 de grame de salam bănăţean Cris-Tim are un preţ cu aproape 30% mai mare, în timp ce un kilogram de pui grill Fragedo are un cost cu 14% mai mare faţă de 8 iunie.

Sunt produse care au ajuns acum să coste la fel ca înainte de 1 iunie, atunci când măsura reducerii TVA a intrat în vigoare. De exemplu, în cadrul Cora Drive un kilogram de pui grill Fragedo costă 10,99 lei, la fel ca pe 29 aprilie, laptele Napolact (1 litru -1,5% grăsime) are acelaşi preţ ca înainte de 1 iunie, iar în cadrul Mega Image preţul unui litru de lapte Zuzu ( 1,5% grăsime) este similar.

Datele apra în Indexul Alimentar al ZF, care a luat în calcul un coş cu 21 de produse din trei magazine online. Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice 

Mai multe articole despre:
preţuri alimente scumpiri TVA alimente