MENIU

Președintele Klaus Iohannis va face o vizită de stat în Estonia

Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a fost invitat în Estonia de omologul său, Kersti Kaljulaid. Invitația a fost făcută în cadul unei convorbiri, care a avut loc în format videoconferință, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice. Cei doi șefi de stat au discutat despre cooperarea bilaterală, gestionarea pandemiei, cooperarea cu țările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene și Inițiativa celor Trei Mări.

Administrația Prezidențială a anunțat că Iohannis a acceptat invitația de a merge în Estonia în iunie, dacă situația espidemiologică va permite acest lucru. 

În discuțiile cu omologul estonian, Șeful statului a propus consolidarea cooperării bilaterale, cu accent pe domeniul economic, și a pledat pentru un angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic.

”În contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, Președintele României a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe valori și interese comune. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat și cooperarea aprofundată dintre cele două țări, atât în plan bilateral și european, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională și internațională.

Președintele României a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce privește asigurarea tranziției la economia și societatea digitale, precum și în combaterea efectelor schimbărilor climatice”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Cei doi lideri au discutat și despre măsurile luate la nivel național pentru combaterea pandemiei și campania de vaccinare. 

Iohannis a vorbit și despre susținerea României pentru noul Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, amintind despre ajutorul acordat de țara noastră pentru combaterea pandemiei. 

”În privința Vecinătății Estice, Președintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum și a unei atenții mai mari acordate soluționării conflictelor prelungite din regiune.
În ceea ce privește cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, Președintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Președintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Inițiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivității. Din această perspectivă, Președintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare”, se arată în comunicat.