MENIU

Președinta Ungariei revine în România pentru a participa la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc. Liderii UDMR, prezenți si ei la evenimentul controversat

Foto: Profimedia

Weekend-ul acesta are loc cel mai mare pelerinaj catolic la Șumuleu Ciuc. Președintele Ungariei vine din nou într-o vizită în România. Katalin Novak va participa la pelerinaj alături de alți lideri maghiari. Vizitele ei în România nu au fost însă lipsite de scandaluri în trecut. 

Deși este de confesiune reformată, președintele Ungariei, Katalin Novak, va participa la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. La procesiunea din Harghita sunt așteptați peste 300 de mii de de pelerini. Vor veni credincioși atât din țară cât și din Ungaria, Australia, Suedia sau SUA, spun autoritățile locale.

Ministrul Sportului Eduard Novak a anunțat că va merge la pelerinaj cu bicicleta. Călătoria lui va începe de la București.

„Se apropie un eveniment important pentru comunitatea noastră, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc cu o tradiție de peste 500 de ani. Mâine, la ora 14, intenționez să pornesc cu bicicleta din București, din fața Ministerului Sportului spre Miercurea Ciuc. Îmi doresc să fac acest pelerinaj pe bicicletă pentru viitorul sportului românesc și pentru sportivii paralimpici.
Cine dorește, este invitat să mi se alăture pe drum!”, a scris ministrul Sportului pe pagina sa de Facebook.
 
Vizitele președintelui Ungariei în România nu au fost însă lipsite de incidente. Acum aproximativ o lună, la Carei, președintele Ungariei a dezvelit un monument ce a inflamat spiritele în Transilvania. Este vorba de statuia lui Ferenc Kolcsey, autorul imnului Ungariei, statuie care a fost amplasată în fața Primăriei Carei.
 
Marele eveniment din acest an va începe vineri seara, la ora 18.00, când se va oficia o liturghie de deschidere a pelerinajului în biserica franciscană, toată noaptea pelerinii fiind aşteptaţi să se roage în lăcaşul de cult, iar o altă slujbă va fi oficiată sâmbătă dimineaţa, de la ora 7.00.

Părintele Timár Sándor Asztrik a spus că la procesiune vor veni foarte mulţi pelerini din ţară dar şi din Ungaria, fiind anunţată prezenţa unor pelerini şi din Australia, Suedia sau SUA. De asemenea, foarte mulţi credincioşi, mai ales cei din Harghita, dar şi unii din Ungaria, vor veni pe jos la locul unde se va oficia liturghia din Sâmbăta Rusaliilor.

Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că la eveniment se aşteaptă participarea a peste 300.000 de persoane, punctând că autorităţile sunt pregătite pentru marele pelerinaj.