MENIU

Premieră absolută în medicină: a făcut transplant de uter și a rămas gravidă

În premieră pentru Statele Unite ale Americii, o clinică a reușit, să ajute o femeie să nască după ce uterul îi fusese transplantat în prealabil de la o femeie decedată. Este un pas în față uriaș pentru femeile care sunt infertile din cauza problemelor cu uterul.

La aproximativ 30 de ani, femeia a reușit să nască prin cezariană o fetiță sănătoasă, cu ajutorul doctorilor de la Cleveland Clinic. În urma nașterii însă, femeia a fost de acord să îi fie scos uterul transplantat. Femeia în cauză s-a născut fără uter, dar a primit unul funcțional de la o alta, care murise.

Acesta nu este o premieră mondială, ci este deja al doilea caz în care doctorii au reușit să ajute o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată să nască. Primul astfel de caz a fost înregistrat în 2017, în Brazilia, unde o femeie de 32 de ani care s-a născut fără uter a primit unul de la o femeie de 45 de ani, care a murit în urma unui accident vascular cerebral.

Cum a fost posibilă nașterea unui copil dintr-un uter transplantat

Transplanturile nu sunt deloc proceduri ușoare, iar realizarea unui transplant de uter de la o femeie decedată e și mai complicată. Dacă donatoarea ar fi în viață, lucrurile ar fi mai simple – chirurgii ar putea transfera imediat uterul femeii care are nevoie de el. În cazul donatorilor decedați, organele vitale (cum ar fi inima, rinichii și ficatul) sunt scoase înaintea celorlalte, pentru a nu compromite starea acestora din urmă.

Chiar și așa, echipa de la Cleveland Clinic nu era sigură dacă uterul va rămâne funcțional în urma extracției.

În cazul pacientei din SUA, procesul a durat 15 luni, din momentul transplantului până la naștere. Sarcina ei nu a avut complicații excesive, iar după cezariană a trebuit să mai rămână în spital doar trei zile.

Sursa

Mai multe articole despre:
transplant mamă gravidă uter