MENIU

Președintele Camerei de Comerț, despre Brexit: UE ar trebui să dea un exemplu! România nu e afectată

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a explicat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că investițiile britanice în România nu reprezintă un procen semnificativ, astfel că țara noastră nu este afectată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Am primit o scrisoare de la Camera britanică de Comerț în care au recunoscut greșeala electoratului britanic, sunt conștienți de greutățile pe care le vor înfrunta în mediul de afaceri, vor în continuare să menținem aceleași relații și ne asigură că vor face totul să mențină acest nivel relațional. Din păcate, politicienii se folosesc de electorat în cele mai proaste momente, pentru că la aceste referendumuri nu este rău răspunsul, este tâmpită întrebarea. Assta este realitatea, nu te poți juca. Pe britanici nu-i caracterizează o producție industrială cu valoare mare adăugată. În schimb, este această piață de finanțe, piața asigurărilor internaționale, bursa, care are 3.272 de miliarde de dolari capitalizare, este cea mai mare bursă din Europa. Lucrurile sunt destul de sensibile. Lumea financiară a început să se miște, inclusiv o celebră companie de telefonie mobilă, care și-a anunțat posibilitatea de a se muta într-o țară a UE", a declarat Mihai Daraban.

Acesta a explicat că, din punct de vedere al investițiilor britanice în România, țara noastră nu este afectată de Brexit.

"Noi, la ora actuală, avem 5.251 de societăți cu capital britanic în România. Ei stau destul de modest pe piața românească, investițiile directe sunt 1,51 de miliarde de dolari. Asta înseamnă 2,5% din totalul investițiilor directe în România. Nu este un procent semnifiativ. Nu cred că suntem afectați, cred că, mai degrabă, probelma e la ei", a spus președintele Camerei de Comerț

În ceea ce privește soarta românilor din Marea Britanie, Mihai Daraban este de părere că aceasta se află în mâinile liderilor Uniunii Europene și că totul va fi stabilit după următorii 2 ani de negocieri.

"Aici este o discuție, o problemă vizavi de cum se va negocia în acești 2 ani. Depinde foarte mult de leadership-ul european, care este cel mai low profile leadership în Europa care a existat în ultimii 20 de ani. Lucruri recunosctue de personalități internaționale, de specialiști. Aici, dacă ar exista o coerență la nivel de UE, am fi foarte curioși și ar trebui dat un exemplu de o țară de capabilitatea Marii Britanii, să vedem ce se întâmplă cu această țară care corespunde și ca putere economică și ca mare contributor la nivel de UE și care a ieșit din UE. Marea Britanie este al doilea PIB ca mărime din Europa", a susținut Daraban.

Potrivit acestuia, Brexitul se va resimți în Marea Britanie în primul rând în agricultură, arătând că fermierii englezi vor fi primi o lovitură în ceea ce privește subvenția pe hectar.

"Cifra de anul trecut este un excedent la bugetul UE de vreo 10 miliarde de euro. Nu trebuie uitat că ei au absorbit vreo 7 miliarde de euro. La ei, de exemplu, agricultura va fi prima lovită din subvenția la hectar. Așa cum este și la noi în țară, subvenția la hectar este, probabil, cea mai facilă finanțare europeană din multitudinea de proiecte. Ca simplitate a procedurii, subvenția în agricultură este cea mai ușoară. Vă dați seama că și la ei este la fel", a spus președintele Camerei de Comerț.

Mihai Daraban a explicat că relațiile economice între România și Marea Britanie după ce englezii vor ieși din UE vor fi aceleași pe care Regatul Unit le va avea cu orice țară din Uniunea Europeană. De asemenea, acesta a subliniat și importanța apartenenței României la blocul comunitar.

"Noi avem 3,944 de miliarde de euro. Paradoxal, noi exportăm 2,370 de euro și importăm 1,56 miliarde de euro. Este o balanță pozitivă de vreo 800 de milioane de euro. Noi am rămas în UE, deci discuția se va purta Marea Britanie – UE. Ce va fi valabil într-o țară din UE va fi valabil și în România. M-aș feri să dau o estimare în ceea ce privește viitorul României pe termen lung. Trebuie să vedem fermitatea liderilor europeni în următoarea perioadă scurtă de timp. Dacă pleacă cu fermitatea la drum, putem să facem niște predicții. Noi am luat 20,8 miliarde de euro bani curați de la UE. Populația trebuie să înțeleagă acest lucru, că pentru România apartenența la UE a însemnat enorm de mult. A fost o resetare a economiei, în sensul bun", a conchis președintele Camerei de Comerț.