MENIU

Poşta Română, verificată de Bruxelles. Comisia Europeană a cerut statului român o investigaţie

<p>Poşta Rom&acirc;nă</p>

Comisia Europeană a declanşat, la cererea statului român, o investigaţie la Poşta Română. Instituţia va trebui să returneze câteva milioane de euro pentru concedierile colective. Pe de altă parte, anul viitor, statul pregăteşte o capitalizare de 50 milioane de euro la Poşta Română, asta ca să acopere datoriile. "Vrem să-i curăţăm trecutul şi să-i organizăm viitorul," spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

UPDATE: Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat că o capitalizare a Poştei Române este "de bun augur", "o luptă compatibilă cu legislaţia în vigoare" menită să aducă instituţia "pe drumul cel bun".

"Decizia este asumată de Guvern, e intenţia Guvernului, dar trebuie obţinut acordul Comisiei Europene; pentru asta avem nevoie de un acord între statul româm şi acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea, prin care să ne asigurăm că Fondul Proprietatea participă şi el cu un sfert din această sumă. E foarte important să-şi păstreze cota de 25%, altfel Comisia Europeană nu va accepta capitalizarea", a declarat Chiriţoiu la Realitatea TV.

Întrebat dacă există condiţii privind cheltuirea banilor, preşedintele Consiliului Concurenţei a subliniat că "toţi banii se vor duce la buget".

"Şi banii investitorului stat şi banii Fondului Proprietatea vor acoperi creanţe bugetare. Asta va ajuta Poşta să nu mai aibă datorii. Capitalizarea ajută Poşta Română, pentru că ea nu mai are datorii, nu trebuie să mai plătească dobândă băncii sau către Trezorerie ca să acopere datoriile. În plus, Poşta poate lua un împrumut de la BERD pentru a investi în dezvoltarea ei. Cuplate, cele două măsuri sunt, evident, de bun augur. Garanţii absolute nu avem, pentru că business-ul Poştei, precum şi cel al altora din Europa, moare. Poşta noastră, ca şi altele din alte ţări, trebuie să se reinventeze. Poşta noastră încearcă să intre pe zona serviciilor financiare, pe coletărie, pe zone noi de business, pentru că vechiul ei model de business e pe ducă", a arătat Chiriţoiu.

"Poşta nu va mai avea datorii la buget. Va avea un împrumut la BERD. Poşta primeşte nişte bani, asta înseamnă capitalizare; acţionarii Poştei vin cu nişte bani în plus, 50 de milioane. Aceşti bani vor fi folosiţi ca să stingă datoriile bugetare. După aceea va rămâne fără datorii bugetare. (...) Consider că este o luptă compatibilă cu legislaţia în vigoare ca să punem Poşta pe drumul cel bun", a completat el.

Potrivit hotnews.ro, operatorul poştal ar trebui să returneze la buget câteva milioane de euro pentru concedierile colective care, potrivit legii, ar fi trebuit plătite din bugetul companiei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a recunoscut că "există o investigaţie a Comisiei Europene la Poşta Română, investigaţie care a fost cerută de statul român".

Totodată, spune el, au vrut să ştie că trecutul Poştei este curat şi nu riscă să vină vreodată o investgaţie a Comisiei care să dezechilibreze funcţionarea Poştei.

"Vrem să-i curăţăm trecutul şi să-i organizăm viitorul. Comisia Europeană consideră că Guvernul a acordat subvenţii prea mari Poştei Române, care va trebui să-i returneze înapoi statului", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Poşta Română a revenit pe pierderi anul trecut, după ce în 2014 a realizat primul profit după 5 ani de pierderi. Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române, a încasat anul trecut un bonus de performanţă în valoare de 135.000 de lei brut.

Potrivit declaraţiei de avere, acesta încasează anual de la Poşta Română suma de 309.000 de lei.

Totodată, anul viitor, statul pregăteşte o capitalizare de 50 de milioane de euro la Poştă, sumă care va acoperi toate cheltuielile şi amenzile pe care le are de plătit Poşta către bugetul de stat.

"Poşta va primi bani de la stat şi la capitalizarea aceasta va participa şi Fondul Proprietatea, ca să-şi păstreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeană este de acord", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Nu un ministru sau un Guvern decide ce bonusurile se dau"

Marius Bostan, fostul ministru al Comunicaţiilor, a afirmat la Realitatea TV, legat de bonusul primit în 2015 de directorul general al Poştei Române că este evident că bonusurile se dau în funcţie de performanţă. "Însă, nu un ministru sau un Guvern decide ce bonusurile se dau, ci consiliul de administraţie. Poşta a avut profit operaţional minim, anul trecut, iar după ajutările de anul acesta s-a ajuns la rezultatele actuale", a spus fostul ministru.

Legat de faptul că Poșta Română va fi capitalizată cu 50 de milioane de euro, în vederea listării la bursă a unui pachet minoritar, Marius Bostan a afirmat că nu se poate vorbi despre dezvoltarea operatorului fără o capitalizare corespunzătoare.

"Statul român nu pierde niciun leu, iar Posta Română poate, astfel, relansa o activitatea profitabilă", a precizat Marius Bostan.

Conform fostului ministru al Comuncaţiilor a afirmat că Poşta Română are 26.300 de angajaţi. 

Mai multe articole despre:
Poşta Română Alexandru Petrescu