MENIU

Poșta Română, anunț important pentru cei care au carduri de energie - Până la ce dată pot fi folosite în 2023

Poșta Română a anunțat până la ce dată din acest an pot fi folosite cardurile de energie.

 

Poșta Română îi atenționează pe românii care beneficiază de carduri de energie că sumele primite ca ajutor pot fi folosite doar până la data de 27 decembrie. 

Cu ajutorul cardurilor de energie puteți plăti factura la energie termică și curent electric, însă aceste carduri expiră la data de 27 decembrie 2023. , a anunțat Poșta Română. Cardurile alocate ambelor tranșe din 2023 se pot folosi până la această dată inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. 

„Din acest motiv, vă încurajăm să le utilizați până la această dată (27 decembrie 2023, n.r.). Verificați soldul rămas pe card și asigurați-vă că îl utilizați integral înainte de data de expirare”, au avertizat reprezentanții companiei naționale.

Ajutoarele primite pe cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuințelor, potrivit precizărilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Condițiile detaliate de acordare a acestor ajutoare sunt reglementate de OUG nr. 166/2022.

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este de 1.400 lei și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 

- 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 
- 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

 

Care sunt BENEFICIARII cardurilor de energie 

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile: 

- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
- pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
- persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare; 
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. 

*În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin. 

 

Cum se folosesc cardurile de energie, prin Poșta Română

Iată cum se pot folosi cardurile de energie: direct la poștaș, prin intermediul dispozitivelor mobile online, accesând link-ul: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html la orice oficiu poștal (în mediul urban) sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul (în mediul rural).

- direct la poștaș, prin intermediul dispozitivelor mobile
- online, accesând link-ul: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html  
- la orice oficiu poștal (în mediul urban) sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul (în mediul rural)

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

- energie electrică
- energie termică în sistem centralizat
- butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit)
- gaze
- lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.)
- păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).