MENIU

Piscinele, cel mai mare pericol pe timp de caniculă - Medicii trag un semnal de alarmă: Cum poți preveni boli grave

Medicii trag din nou un semnal de alarmă! Piscinele pot fi un pericol grav pentru sănătate, avertizează infecționiștii. De aceea, trebuie să știi să iei cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a nu contracta o boală de care scapi greu după aceea.

Canicula extremă ne face pe mulți să mergem la piscină în timpul liber pentru a atenua efectul temperaturilor atât de ridicate din această perioadă de vară.

Medicii ne sfătuiesc că este bine să fie ales cu atenție locul în care se face baie, pentru că în piscine se dezvoltă multe bacterii periculoase. Iar sfaturile infecționiștilor sunt valabile pentru orice sezon, în cazul piscinelor.

 

Care este cel mai mare PERICOL din piscine, explicat de medicii infecționiști


Cadrele medicale susțin că în apă pot exista anumiți agenți infecțioși care pot provoca probleme de sănătate grave. Astfel, în momentul în care alegem să ne răcorim la piscină, ar fi indicat să evităm să intrăm cu capul în apă.


„Piscinele care nu sunt controlate din punct de vedere medical pot prezenta riscuri pentru sănătate, în momentul în care alegem să facem baie în ele. Există agenți infecțioși care nu sunt puțini, ce se pot dezvolta în astfel de locuri. Putem vorbi despre adenovirusuri, care se transmit pe cale digestivă, deci prin gură, nas sau urechi. Acea apă ajunge în căile digestive și poate provoca forme grave de boală. Avem înregistrate cazuri de meningită și encefalită, la persoane care au fost plecate în concediu și au făcut baie în anumite piscine care nu erau controlate", a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva" din Iași, citată de adevarul.ro. 


Infecțiile digestive, tot mai prezente în sezonul cald

Apa poate dezvolta bacterii periculoase care pot cauza infecții digestive sau urinare.

„Când vorbim despre bacterii, în special cu transmitere digestivă, putem vorbi despre Shigella, care conduce la dizenterie, sau de E.coli, care poate provoca infecții digestive sau urinare. Totodată, există și specii de fungi care trăiesc și se dezvoltă în astfel de ape. Aceștia pot determina infecții la nivelul căilor genito-urinare sau la nivelul cavității bucale. Spectrul de agenți infecțioși care pot trăi în ape stătătoare, precum o piscină care nu este controlată din punct de vedere medical, poate fi locul de dezvoltare perfect a acestor agenți infecțioși", a explicat medicul Carmen Dorobăț, potrivit adevarul.ro.

 

PRINCIPALELE AFECȚIUNI CONTRACTATE DIN PISCINE - LA CE SĂ FIM ATENȚI

 
- Conjunctivită. Este o afecțiune extrem de des întâlnită în sezonul estival, care se manifestă prin inflamatia unuia sau a ambilor ochi.
Ochii devin roșii, iar majoritatea pacienților descriu o usturime asemănătoare celei cu prezența unor particule de nisip.
 
- Afecțiuni dermatologice. Ciupercile sunt foarte des contractate de la piscine. Mai mult, acestea sunt destul de rezistente, astfel încât chiar dacă au dispărut în urmă tratamentului adecvat recomandat de către medicul dermatolog, ele pot recidivă foarte ușor.
 
- E.coli. E.coli este o bacterie care poate fi contractată din apă din bazine, dacă această este înghițită. Bacteria poate fi destul de periculoasă, principalul simptom fiind diareea, iar în unele situații poate cauza colita hemoragică.
 
- Hepatită A. Cauzele frecvente ale bolii implică ingerarea apei și mâncării contaminate, atingerea mânerelor murdare sau toboganelor de apă.
 
- Diferite infecții gastrointestinale. În apă bazinelor există agenți patogeni care pot cauza apariția unor infecții gastrointestinale, asociate cu diaree, dureri de burtă sau vomă, însoțite uneori de febra.
 
- Candidoza. Este o afecțiune provocată de dereglarea florei vaginale, pe care o dezvoltă marea majoritatea femeilor, cel puțîn de două ori în viață. Această poate fi cauzată de clorul și pH-ului acid al apei din bazin.

 

CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE PROTEJA DE PERICOLUL DIN PISCINĂ

 
- Dacă apă nu este limpede, mai bine stați la soare și nu faceți baie.
- Imediat ce ați ieșit din bazin, faceți un dus cu apă și săpun.
- Dacă simțiți un miros puternic de clor este bine să evitați baia în piscină respectivă. Totodată, dacă sunt foarte mulți oameni în piscină este mai bine să nu intrați și nici pe cei mici să nu îi lăsăți să facă baie.
- Folosiți un spray antimicotic pentru protecția picioarelor. Acesta poate fi achizionat numai din farmacii și numai la recomandarea medicului specialist dermatolog.
- Evitați pe cât posibil să înghițiți apă din piscină. Acest lucru este valabil și pentru apă marii, potrivit sfatulmedicului.ro.