MENIU

Pietrele la rinichi – de ce apar si cum le prevenim?

Pietrele la rinichi se formează atunci când urina conține mai multe substanțe care formează cristale – cum ar fi calciu, oxalat și acid uric – decât poate dilua lichidul din urină. În același timp, urina dumneavoastră poate avea lipsă de substanțe care împiedică lipirea cristalelor, creând un mediu ideal pentru formarea pietrelor la rinichi. 

Tipuri de pietre la rinichi

Cunoașterea tipului de pietre la rinichi pe care le aveți ajută la determinarea cauzei și poate oferi indicii despre cum să vă reduceți riscul de a obține mai multe pietre la rinichi. Dacă este posibil, încercați să vă salvați piatra la rinichi dacă treceți unul, astfel încât să îl puteți aduce la medic pentru analiză. 

Tipurile de pietre la rinichi includ:

· Factorii dietetici, dozele mari de vitamina D, operația de bypass intestinal și mai multe tulburări metabolice pot crește concentrația de calciu sau oxalat în urină.

· Pietre de calciu. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub formă de oxalat de calciu. Oxalatul este o substanță produsă zilnic de ficat sau absorbită din alimentație. Anumite fructe și legume, precum și nucile și ciocolata, au un conținut ridicat de oxalat.

Citește continuarea pe realitateamedicala.net.

Mai multe articole despre:
pietre rinichi cauze pietre rinichi