MENIU

Petrolul ar putea ajunge la 20 de dolari. Arabia Saudită face jocurile

<p>Măsuri inedite &icirc;n Arabia Saudită</p>

Prețul petrolului a pierdut peste 70% faţă de vara lui 2014. Chiar acum este cotat în jurul valorii de 26.40 dolari pe baril. Dar potrivit Dr. Nariman Behravesh, economist-şef al IHS Insight’s, conducător al unei echipe formate din peste 400 de economiști, ce e mai rău urmează să vină, scrie portalul de ştiri Business Insider.

"Este posibil ca petrolul să ajungă la 20 de dolari barilul în 2016? Da, este. Petrolul poate ajunge la 20 de dolari în acest an, dar dacă va ajunge acolo, va fi ceva temporar, pentru că la aceste preţuri producţia va fi neprofitabilă şi va înceta", a declarat Dr. Behravesh într-un interviu acordat Business Insider în concordanţă cu Forumul Economic Mondial de la Davos.

Arabia Saudită este, fără îndoială, de vină pentru că îşi răneşte propria economie, pentru că este un "producător de sprijin", ceea ce înseamnă că produce atât de mult petrol încat poata schimba prețurile în funcție de cât de mult ţiţei elibereaza pe piaţă.

Întreaga economie a Arabiei Saudite este grav lovită, scrie Capital.ro.

Țara a raportat că deficitul bugetar - suma în care cheltuielile depăşesc veniturile - pentru anul 2015 a ajuns la 98 miliarde de dolari. Cheltuie mai mult decât poate duce, iar acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza preţurilor scăzute ale petrolului.

Deci, Arabia Saudita are puterea de a stimula economia, cu o simplă schimbare de politică.

Dr. Behravesh a subliniat că durerea resimţită prin păstrarea preţurilor petrolului scăzute nu va opri ţara să taie sursele de aprovizionare în orice moment, în curând.

"Saudiţii sunt dispuşi să joace jocul pe termen lung. "În timp ce bugetul lor este sub presiune, ei mai au încă rezerve valutare ample, care le permit jonglerii cel puţin un an sau eventual doi", a spus dr. Behravesh.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului