MENIU

Peste 1,5 milioane de turişti au vizitat litoralul românesc, în sezonul 2014

Peste 1,5 milioane de turişti au vizitat litoralul românesc, în sezonul 2014, în contextul în care peste 50% din vânzările, prin agențiile de turism, s-au realizat pentru Mamaia și Năvodari, care conduc topul stațiunilor preferate de turiști. Valoarea medie a pachetului, per turist, a fost de 599 de lei pe litoral, în creştere cu 2% faţă de vara anului trecut, pachetele all inclusive înregistrând, totodată, o urcare cu 25%.

”Estimările noastre se bazează luând în calcul un grad mediu de ocupare de 55% a structurilor de cazare clasificate de pe întreg Litoralul. Ajungem astfel la o cifră de 1,2 milioane de turişti, la care mai adăugăm, circa o treime, copiii care au stat în cameră cu părinţii. Conform INS, însă, ar trebui să credem că Litoralul a fost vizitat de mai puţin de 900.000 de turişti. Există o problemă în colectarea datelor, iar cifra avansată de ANAT rămâne de 1,5 milioane turişti”, a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Urmărind același trend crescător, potrivit celor declarate de președintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, peste 70% dintre turiștii care vizitează, astăzi, litorul românesc, pleacă mulțumiți și peste 25% aleg pachetele all inclusive.
Dacă acum zece ani de zile, din turiştii veniţi pe litoral, plecau nemulţumiţi mai mult de jumătate, astăzi, pleacă mulţumiţi peste 70%. Este important că putem avea încredere din nou în produsul românesc. Există o creştere netă pe all inclusive, de 25 % în 2014. Dar, cu un risc. All inclusive înseamnă şi un spaţiu verde pentru copii, plajă, înseamnă un produs bine conturat, care nu există peste tot. Încercăm să punem totul la punct, dar nu se poate fără autorităţile locale”, a mai spus preşedintele FPTR.
 
Corina Martin: În ultimii doi ani, am avut rezultate mai importante în promovare, în special în Mamaia, şi graţie taxei de promovare

În ceea ce privește capitolul promovare, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării și vicepreședintele ANAT, Corina Martin, a precizat că ultimii doi ani au marcat o creștere importantă, în domeniul promovării, taxa impusă, pentru acest sector, având o contribuție importantă.

În ultimii doi ani, am avut rezultate mai importante în promovare, în special în Mamaia, şi graţie taxei de promovare (Mamaia fiind lider în topul staţiunilor care organizează evenimente). Suma de 254.000 euro a reprezentat bugetul, revenit din colectarea taxei de promovare,  din care am preluat 80% şi restul s-a dus către primărie (...). În prezent, lucrăm la un film de promovare a litoralului românesc, care să reflecte brandul fiecărei staţiuni. La tărgurile de turism, avem în vedere să organizăm adevărate show-uri de prezentare a litoralului românesc. (…). Pentru 2015, pieţele ţintă pentru Litoralul românesc vor fi Polonia, Israel, Republica Moldova dar şi ţările din Vestul Europei. Avem în plan şi o strategie de atragerea unor turişti din Turcia. Litoralul românesc este un produs turistic care poate concura cu Grecia şi Turcia”, a declarat Corina Martin.    
Pe de altă parte, vicepreședintele și președintele Comisiei de Incoming, Ciprian Popescu, consideră că ”esența promovării este canalul business-business”.Există planuri de promovare, dar, din perspectiva incomingului, este eficientă prin percepţia cetăţeanului străin. Esenţa promovării este canalul business-business. Degeaba arunci bani pe canale de audienţă maximă, cât timp profilul turistului din România nu se pliază pe cel al privitorului respectivului program”, a precizat Ciprian Popescu.
 
Nicolae Bucovală: Cu acest TVA, cu aceste preţuri la utilităţi, vom menţine tarifele şi pentru 2015, aşa cum sunt acum.
 
Întrebate care va fi evoluția tarifelor, pentru sezonul următor, patronatele din turism au precizat că le vor menține, la nivelul actual, dacă prețul utilităților și anumite taxe nu vor scădea.
 "Dacă guvernanţii vor avea un moment de rădăcire şi vor reduce TVA, chiar dacă vor scădea preţul utilităţilor, noi vă garantăm că vom micşora tarifele la cazare. Dar în condiţiile actuale, cu acest TVA, cu aceste preţuri la utilităţi, vom menţine tarifele şi pentru 2015 aşa cum sunt acum. Vor fi cazuri de hotelieri, care, din cauza investiţiilor mari în extinderi, piscine etc. vor creşte uşor tarifele", a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia.
 În acest sens, Mohammad Murad a criticat faptul că, din totalul profiturilor unui hotel, 35% sunt impozite directe şi indirecte.
"Este foarte mult. Imens. Şi sunt convins că mulţi dintre noi nu ştiu de multe alte taxe care trebuie plătite, şi o să ne vină apoi din urmă să plătim de zece ori mai mult. Aşa de multe taxe sunt, că fiecare patron va trebui să angajeze un om special ca să caute ce taxe mai trebuie să plătim", a declarat președintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc.