MENIU

PERICOLUL invizibil din spatele COVID-19: factorul banal care poate transmite virusul la scară largă

Transmiterea asimptomatică și ușor simptomatică sunt un factor major în transmiterea Covid-19

Noile studii realizate de specialiști din mai multe țări, precum și focarul de coronavirus din Massachusetts, pun în discuție afirmații liniștitoare ale oficialilor americani cu privire la modul în care se răspândește noul coronavirus, informează o analiză realizată de CNN. Este acesta transmis în special de către persoanele care prezintă simptome evidente sau la baza infectărilor stau persoanele asimptomatice sau cele care manifestă simptome foarte ușoare, făcând astfel dificilă posibilitatea stopării răspândirii bolii? 

Oficialii americani au subliniat, în repetate rânduri, că virusul este răspândit în principal de persoanele care prezintă deja simptome, precum febră, tuse sau dificultăți de respirație. Dacă este adevărat, este o veste bună, deoarece persoanele care sunt în mod evident bolnave pot fi identificate ușor pe baza acestor simptome și izolate, ceea ce face mai ușor controlul răspândirii epidemiei.

Dar se pare că focarul de infectate cu COVID-19 din Massachusetts, cu cel puțin 82 de cazuri, ar fi pornit de la persoane care nu prezentau simptomele la momentul apariției focarului, iar peste o jumătate dintre studiile realizate au arătat că persoanele fără simptome provoacă un număr considerabil de infecție.

Deși de câteva săptămâni, oficialii federali au recunoscut că se poate întâmpla transmiterea asimptomatică a noului coronavirus, aceștia susțin însă că aceasta nu ar fi însă un factor semnificativ de răspândire a virusului.

Pe 1 martie, Alex Azar, secretarul american pentru Sănătate, a declarat, într-o intervenție televizată, că răspândirea asimptomatică „nu este principalul motor” al răspândirii noului coronavirus. „Trebuie să vă concentrați asupra persoanelor care sunt simptomatice”, a spus el, menționând că „aceasta (strategia de izolare) depinde într-adevăr de prezentarea simptomatică."

„Unele răspândiri ale bolii ar putea fi posibile înainte ca oamenii să prezinte simptome; au existat raportări legate de acest fapt, dar nu se crede că acesta este principalul mod de propagare a virusului”, se arată înt-un articol postat pe site-ul Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) din SUA. Din păcate, nici Azar și nici reprezentanții centrului nu au oferit un răspuns clar reprezentanților CNN legat de acest subiect.

În schimb, în timpul unui briefing de presă ce a avut loc sâmbătă, la Casa Albă, coordonatorul Administrației Prezidențiale pe tema COVID-19, dr. Deborah Birx, părea să aibă o poziție diferită legată de transmiterea asimptomatică a virusului.

Ea a spus că în prezent se încearcă să se înțeleagă ce se întâmplă, de fapt, cu persoanele cu vârsta sub 20 de ani, care nu au „simptome semnificative”. „Reprezintă ele un grup potențial asimptomatic și care răspândesc virusul?”, s-a întrebat ea.

„Până când înțelegem cu adevărat câți oameni sunt asimptomatici și transmit virusul în mod asimptomatic, credem că este mai bine pentru întregul popor american să știe că riscul de îmbolnăvire gravă poate fi scăzut, dar ei (cei asimptomatici) ar putea răspândi virusul către alte persoane. De aceea, cerem tuturor americanilor să-și asume responsabilitatea personală pentru a preveni răspândirea”, a afirmat specialistul.

Avertizările specialiștilor: „Aceste persoane vor fi motoarele răspândirii în comunitate!

Câțiva experți intervievați de CNN au spus că, desi nu este clar exact care este procentul de transmitere a epidemiei alimentate de persoanele care sunt în mod evident bolnave, față de cele care nu au simptome sau care prezintă simptome foarte ușoare, este clar că transmiterea de către persoanele asimptomatice sau ușor simptomatice este responsabilă pentru mai mule îmbolnăviri decât s-a crezut anterior.

„Știm acum că transmisia asimptomatică probabil (joacă) un rol important în răspândirea acestui virus”, a declarat Michael Osterholm, directorul Centrului de Boli Infecțioase de la Universitatea din Minnesota.

Osterholm a adăugat că este „absolut clar” că infecția asimptomatică „sigur poate alimenta o pandemie ca aceasta într-un mod care o va face foarte dificil de controlat”.

La rândul său, într-un articol din urmă cu două săptămâni în publicația “New England Journal of Medicine”, Bill Gates, co-președinte al Bill și Melinda Gates Foundation, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea bolii de către persoanele care încă nu au dezvoltat simptome sau care au doar simptome foarte ușoare.

"Există, de asemenea, dovezi puternice legate de faptul că virusul poate fi transmis de persoane care sunt doar ușor bolnave sau chiar presimptomatice. Aceasta înseamnă că noul coronavirus va fi mult mai greu de controlat decât sindromul respirator din Orientul Mijlociu sau sindromul respirator acut sever (SARS), care au fost răspândite mult mai puțin eficient și numai de către persoanele simptomatice ", a scris el.

Există astfel tot mai multe voci care sunt de acord că persoanele fără simptome grave joacă un rol substanțial în răspândirea noului coronavirus.

"Transmiterea asimptomatică și ușor simptomatică sunt un factor major în transmiterea COVID-19", a spus dr. William Schaffner, profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt și consilier de multă vreme al CDC. „(Aceste persoane) Vor fi motoarele răspândirii în comunitate”, a adăugat profesorul Schaffner.

De cealaltă parte, Osterholm a cerut oficialilor publici să fie mai clari cu privire la modul de răspândire a virusului.

„La începutul focarului, am avut multe întrebări cu privire la modul în care s-a produs transmiterea acestui virus. Și, din păcate, am văzut că un număr de oameni luau poziții foarte ferme legate de modul în care acesta s-a răspândit într-un fel sau altul. Și întrucât am continuat să aflăm cum se produce transmiterea epidemiei, este clar acum că multe dintre acele afirmații timpurii nu au fost corecte ", a spus el.

„Este timpul pentru discuții directe”, a subliniat expertul, adăugând, totodata, că "este timpul să spunem publicului ceea ce știm și nu știm."

Focarul de infecție din Massachusetts pare să fie cel mai grăitor exemplu în acest sens. În februarie, angajații companiei de biotehnologie Cambridge Biogen au participat la o întâlnire a companiei. După terminarea întâlnirii, trei angajați au fost testați pozitiv cu COVID-19. Niciunul dintre cei trei angajați nu au avut însă simptome în timpul întâlnirii, potrivit Ann Scales, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Sănătate Publică din Massachusetts. 

Vă reamintim că în Statele Unite, peste 2.000 de persoane sunt confirmate sau se află în carantină din cauza noului coronavirus, iar 50 au murit.

Mai multe articole despre: