MENIU

Pensionarii britanici se tem de facturile din această iarnă. Disperare pentru cei mai bogați bunici ai Europei

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Pensionarii români se gândesc cu groază la iarna care urmează și la facturile uriașe pe care vor fi nevoiți să le plătească. Însă în aceeași situație sunt și vârstnicii din țări mult mai dezvoltate. Un reportaj realizat de un post de televiziune britanic ilustrează viața de acum a pensionarilor din Marea Britanie, o țară net superioară României la nivelul de trai. 

Asistenta medicală Allison își începe treaba în regiunea Lucas.

„Sper că picioarele dumneavoastră sunt ok!”, spune asistenta medicală.

Îi face un control Georginei, o femeie de 75 de ani. Asta în timp ce șefii din energie și guvernanții sunt la discuții. Boris Johnson spune că deciziile importante vor fi luate de succesorul său. Niciun sprijin pentru populație nu a fost anunțat.

În această iarnă Georgina nu va avea încălzire.

Georgina: Singura sursă de căldură pe care o am e acolo.

Reporter: E un calorifer electric. E suficient?

Georgina: Este, pentru un moment.

Femeia simte, din casa ei modestă, creșterea prețurilor. Dar ce poate să facă?!

Reporter: De unde veți face rost de bani pentru iarnă?

Georgina: Nu am de unde! Nu poți să faci așa ceva! Poate cu o mărire de 5 procente a pensiilor în aprilie, dar nu este de ajuns! 

„Dacă nu au căldură, le va fi frig. Iar dacă le e frig, vor sta în pat. Iar dacă stau în pat pot face răni cangrenate care pot duce la infecții. Și pot fi subnutriți pentru că nu vor putea să facă mâncare. Cred că mulți oameni mor pentru că nu își permit să își încălzească locuințele”, mai spune asistenta medicală.

Există frică, în rândul comunității, că prețul la energie va fi enorm în această iarnă și că îi va duce pe oameni spre sărăcie, spre imposibilitatea de a-și plăti creditele sau chiar către moarte.

Allison are grijă de Dave care a suferit un accident vascular acum 4 ani. E îngrijorată pentru pacienții ei, dar, după 40 de ani ca asistentă, e îngrijorată și pentru ea.

Reporter: Ai bani să îți plătești facturile la căldură în această iarnă?

Dave: Voi face împrumuturi, fac cumpărături în magazine de caritate, ies rar în oraș, ce pot să fac mai mult de atât?!

„Furnizorii de energie sunt prinși la mijloc între prețul fixat de Guvern și creșterile de prețuri pe care Guvernul nu le-a controlat. Ce poate să facă Guvernul în această iarnă este să pună un preț fix pe gazul din Marea de Nord. Francezii au făcut o treabă incredibilă, în Germania prețurile au crescut cu doar 20%, un lucru foarte bun, în timp ce facturile noastre, începând din octombrie, vor fi de 3 ori mai mari decât acum 12 luni. Iar din aprilie vor fi de 5 ori mai mari. O adevărată nebunie!”, a precizat Dale Vince, fondator Ecotricity.

Mai multe articole despre:
pensionari britanici facturi marea britanie