MENIU

Capcana pensiilor mărite: Statul dă cu o mână şi ia cu două

Una caldă, alta rece pentru seniorii României. Guvernanții le-au mărit pensiile, însă îi obligă să plătească mai mult pentru medicamente.

Medicii de familie se plâng că pacienții nu se mai încadrează în plafonul stabilit pentru compensarea anumitor medicamente, așa că vor plăti mai mult pentru aceleași tratamente.

Creşterea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie e, paradoxal, în dezavantajul pensionarilor.

Medicii de familie susțin că cei care au o pensie mai mare de 900 de lei nu mai pot beneficia de o compensare specială.

"Medicamentele care în mod normal se compensează cu 90 la sută, de data asta se comp cu 50 la sută în momentul în care pensionarul depășeste acest plafon nu mai poate primi compensarea suplimentară.", a afirmat Sanda Alexiu, medic de familie.

În această situație e și Elena. După aplicarea noilor modificări legislative, jumătate din pensie o va da pe tratamente.

”Este foarte rău. Medicamentul costă 400 de lei pe lună, la jumătate... după ce am plătit asigurări de sănătate 40 de ani?!”, a spus femeia.

Oamenii spun că statul dă cu o mână și ia cu două.

"Pe de-o parte, măresc pensii, salarii. Pe de altă parte, scumpesc medicamentele. Nu știu dacă ieșim în avantaj sau dezavantaj", a precizat un bărbat.

Așa că unii vor căuta medicamente mai ieftine, dar cu aceeași substanță activă, pentru a-și urma tratamentele în continuare.

Deocamdată, Ministerul Muncii a precizat doar că pensionarii se vor încadra în alte praguri compensatorii.

Capcana pensiilor mărite:

până la 900 lei pensie - medicamente compensate cu 90%
peste 901 lei pensie - medicamente compensate cu 50%

Mai multe articole despre:
pensii medicamente compensate