MENIU

Pe 26 ianuarie Nicolae Ceaușescu își serba ziua de naștere. Cât mai costă un bilet ca să vizitezi casa din Primăverii, care a devenit muzeu

Casa lui Ceaușescu din Primăverii a devenit muzeu. Foto: casaceausescu.ro

Pe 26 ianuarie se sărbătorea ziua de naștere a fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu. În prezent, casa sa din bulevardul Primăverii a fost transformată într-un muzeu ce poate fi vizitat de către publicul interesat să descopere mai multe despre viața cuplului care a marcat decenii întregi din istoria României. 

Cunoașterea istoriei recente este importantă și fascinantă, iar mulți turiști, dar și români sunt curioși să pătrundă în această reședință plină de semnificație. Însă, pentru a accesa această casă-muzeu, se impune achiziționarea unui bilet de intrare, iar prețul acestuia este un aspect de interes pentru vizitatori.

“Casa Ceaușescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 - 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Ridicată la mijlocul anilor 60 și cunoscută în epocă drept obiectivul “Palatul Primăverii”, locuința a fost mărită între anii 1970 - 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

“Casa Ceaușescu” surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echilibrate, cât și prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu.

Directorul unui institut de genetică a fost demis de guvernul rus după ce a spus că viața oamenilor ar fi mai scurtă acum din cauza păcatelor

Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței s-au folosit esențe de lemn , de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian).

În incinta expoziției se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.

„Vrem ca vizitatorii noștri să vadă cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat atât de cunoscut în România și în afara țării. Ce pasiuni avea, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular, ce colecție de artă a strâns în locuință”, scrie pe site-ul unde se pot rezerva bilete în vederea vizitării vestitei vile.

Cum s-a „lipit” un fost barman de o funcție caldă la stat. Traseul profesional care i-a adus un salariu de aproape 11.000 de lei lunar

“Casa Ceaușescu” este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 iar pentru vizitare este necesară o programare sau achiziționarea de bilete online.

Prețuril biletelor nu este deloc ieftin. Pentru un tur privat vizitatorii trebuie să scoată din buzunare 250 lei de persoană. Totuși, cei care nu își pot permite acest lux au popsibilitatea de a achiziționa un bilet simplu, la prețul de 65 lei de persoană, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de un tarif redus de 55 de lei de persoană. 

Cei care doresc să viziteze casa, dar mai vor să  vizioneze și filmul documentar „O Istorie” trebuie să plătească 90 de lei.

Vladimir Putin pregătește un nou spărgător de gheaţă atomic. Startul lucrărilor a fost dat printr-o ceremonie cu fast