MENIU

Panică în rândul studenților străini din SUA! Sunt obligați să plece din țară în cazul mutării cursurilor online

Panică în rândul studenților străini din SUA! Sunt obligați să plece din țară în cazul mutării cursurilor online Foto: Deutsche Welle

Statele Unite nu vor permite studenților străini să rămână în țară pentru semestrul de toamnă, dacă toate cursurile lor vor avea loc online. Hotărârea americanilor a surprins și panicat studenții. 

 

Anunțul a fost făcut luni de Agenția Americană pentru Imigrare și Executare Vamală (ICE), în contextul în care Statele Unite se luptă să facă față pandemiei de coronavirus, scrie Deutsche Welle

Studenții non-imigranți F-1 și M-1 care învață la instituții ce operează în totalitate online, nu vor putea urma toate cursurile online și să rămână în Statele Unite", se arată în declarația ICE.

Potrivit instituției citate, vizele F-1 sunt eliberate studenților care urmează cursuri academice, în timp ce vizele M-1 sunt pentru cei interesați de "cursuri profesionale" concomitent cu studiul în SUA.

Deutsche Welle scrie că studenții străini care se află în prezent în SUA pentru cursuri ce au fost mutate online pentru semestrul următor vor trebui să ia unele măsuri dacă doresc să rămână în țară. Printre acestea, sunt, de exemplu, transferul la universități ce oferă cursuri cu predare personală, acceptarea unei sarcini reduse de curs sau solicitarea concediului medical. Nerespectarea acestor lucruri poate duce la expulzare.

Restricțiile sunt aplicabile universităților și cursurilor care inițial ofereau predare obișnuită, dar s-au mutat în spațiul online din cauza crizei de coronavirus. Studenții străini pot alege doar un singur curs, dispunând de trei ore de credit pentru aceste programe online.

Totuși, studenților înscriși la un program hibrid, care oferă și cursuri online, și cursuri cu predare personală la fața locului, li se va permite să participe la mai multe cursuri online. Pentru a avea acest drept, universitatea trebuie să informeze ICE că respectivul curs nu este oferit exclusiv online.

Nu se vor elibera vize noi studenților care participă la programe care au fost mutate online pentru semestrul următor. Acestor persoane nu li se va permite intrarea în țară. Nu se știe deocamdată  câți studenți vor fi afectați de această directivă.

Ce spun studenții: Dacă nu se ia imediat o decizie privind metoda de predare, impactul va fi URIAȘ

„Pur și simplu nu avem răspunsurile de care avem nevoie”, a declarat Sudhanshu Kaushik, fondatorul Asociației Nord-Americane a Studenților Indieni (NAAIS), o organizație non-profit care se adresează studenților indieni din SUA și Canada.

„Oamenii nu se panichează doar din cauza directivei, ci din pricina faptului că este foarte neclară. Ei încă nu știu în ce fel îi va afecta această decizie", spune el. 

O altă problemă, a subliniat Kaushik pentru DW, este și momentul în care apare directiva, pentru că „instituțiile de învățământ urmau să se deschidă la mijlocul lunii august și, dacă nu se ia în curând o decizie privind metoda de predare, impactul asupra studenților activi sau care urmează să vină în țară va fi uriaș."

El a avertizat, de asemenea, că aplicarea unei astfel de directive ar putea agrava criza de sănătate, împingând multe instituții să organizeze cursuri clasice în timpul pandemiei.

În prezent, SUA este cea mai afectată țară din lume, cu peste 3 milioane de infecții și peste 133 de mii de decese, potrivit ultimelor date centralizate de Worldometers și Johns Hopkins. La câteva luni după înregistrarea primului caz în SUA, multe state federale continuă să înregistreze cifre record ale infecțiilor COVID.  

SUA a extins în luna iunie interdicția vizând acordarea de „green cards" pentru solicitanții din mai multe țări. De asemenea, conducerea de la Washington a refuzat să accepte solicitanții de azil la granița sa cu Mexicul în ultimele câteva luni, invocând pandemia de coronavirus.

Mai multe articole despre: