MENIU

Pandemia s-a stins, JAFUL URIAȘ continuă în toată țara! Tun de MILIOANE DE EURO pentru măștile inutile din școli

Protecție COVID

Deși îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV-2 sunt în scădere de câteva luni, mai multe autorități locale dau milioane de euro pe echipamente de protecție. Listele de achiziții sunt cele făcute acum doi ani, dar licitațiile încep abia luna aceasta. Cele mai multe achiziții cuprind măști și dezinfectanți, deși în școli, masca va fi doar la nivel de recomandare. 

Ca și când ar mai urma cel puțin alți 2 ani de pandemie, în România se cumpără măști și echipamente anti-covid. În februarie anul acesta, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a asigurat semnarea mai multor contracte de finanțare care vizau măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Spre exemplu, Primăria comunei Probota din Iași a cumpărat zeci de mii de măști pentru cei 165 de copii și 24 de adulți, profesori și personal auxiliar. La un calcul simplu, profesorii vor avea suficiente măști pentru aproape 3 ani de zile, dar copiii numai pentru 2 luni și jumătate. Potrivit Reporter de Iași, valoarea contractului finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare a fost de 27 de mii de lei, bani cu care s-au cumpărat măștile, dar și peste 800 de litri de dezinfectant.

Și tot la Iași, în comuna Ceplenița e în desfășurare o procedură de achiziție pentru măști, mănuși, dezinfectanți pentru pardoseli și mâini, covoare antibacteriene, dispensere, nebulizator și porți pentru detectarea temperaturii. Valoarea estimată depășește 1 milion de lei. Primarul se scuză și spune că a depus cererea de finanțare în plin val pandemic, dar contractul de finanțare s-a semnat abia în februarie 2022.

O altă situație greu de înțeles este în Prahova. Conform informațiilor celor de la Reporter de Iași Consiliul Județean voia să ia aproape 23 de milioane de măști și 540 de mii de litri de dezinfectant pe care să le distribuie către 190 de unități de învățământ. Acestea costau 10 milioane de euro, dar licitația a fost anulată.

Iar la Craiova se cumpără peste 6 milioane de măști cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei, acesta fiind doar un lot din contractul mare de 41 de milioane de lei. Măștile sunt destinate copiilor din peste 60 de școli și licee. Abia la finalul lunii septembrie va avea loc licitația.

Și Constanța se umple de echipamente anti-covid. Cu o valoare totală de peste 450 de mii de lei, o achiziție prevede cumpărarea de 1.500 de lămpi UV și peste 1.500 de termoscanere pentru 92 de școli.

Și ISU face o achiziție uriașă post-pandemie, de 12 milioane de euro. Mai exact cumpără 385.000 de seturi ce cuprind combinezon, vizieră de protecție, mănuși și măști. Pe listă mai sunt izolete, filtre pentru camerele de izolare și dezinfectanți. Bugetul total a fost stabilit la 12 milioane de euro, bani ce vin integral de la Uniunea Europeană.

Toate acestea în contextul în care numărul de îmbolnăviri este unul mic. În ultimele ore au fost raportate 2.630 de cazuri noi de îmbolbnăvire cu Covid-19, potrivit Ministerului Sănătății.