MENIU

Pădurari din Vrancea, reținuți pentru tăieri ilegale. Câți bani au confiscat polițiștii

Un tehnician silvic şi un pădurar, de la Ocolul Silvic Dumitreşti, județul Vrancea, au fost reţinuţi, marți, pentru comiterea unui număr de 28 de infracțiuni, printre care abuz în serviciu, șantaj, fals intelectual, furt. Acuzațiile vizează în cea mai mare parte tăieri ilegale de arbori. 

 

Cei doi au fost reținuți pentru o perioadă de 24 ore,  cu propunere de arestare preventivă, scrie adevarul.ro.

Cele mai multe dintre acuzații îi sunt aduse tehnicianului silvic. Potrivit anchetatorilor, el a marcat mai mulți copaci, din diferite păduri, avînd proprietari privați, ca să pară că arborii respectivi pot fi tăiați, însă  fără ca proprietarii să ceară asta. Arborii marcați  au fost apoi tăiați ilegal.

Anchetatorii au descoperit o serie de ilegalități comise încă din 2018.

Iarna trecută, tehnicianul a marcat 138 de arbori, tot dintr-o proprietate privată, iar ulterior ar fi întocmit documentația silvică, fără ca pentru respectiva suprafață de pădure să existe un amenajament silvic în vigoare.

Ulterior, spun polițiștii, el ar fi determinat cu intenție anumite persoane să taie toți cei 138 de arbori, ca și când tăierea ar fi fost legală. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 22.000 de lei.

Pădurarul ar fi întocmit în fals mai multe documente cu regim silvic, care să justifice tăierile ilegale de arbori înregistrate în cantonul pe care îl avea în grijă, mai spun anchetatorii.

În urma perchezițiilor făcute de polițiști la domiciliile celor doi au fost ridicate atât documente, cât și peste 7 mii de euro: 23.465 de lei şi 2.150 de euro.

Poliţiştii vrânceni spun că pe  24 ianuarie 2019, un tehnician silvic ar fi folosit fără drept sau contrar dispoziţiilor legale  un ciocan silvic şi a pus în valoare mai mulţi arbori, în mai multe unităţi amenajistice din suprafeţe private de pădure, fără ca în prealabil să existe cerere scrisă din partea proprietarilor şi fără ca activitatea propriu-zisă de punere în valoare să fie materializată prin înscrisuri, respectiv carnete de inventariere-marcare.

„Totodată, acesta este cercetat pentru faptul că la data de 01.02.2018 ar fi efectuat o lucrare de punere în valoare a masei lemnoase într-o proprietate de pădure, marcând un număr de 138 de arbori, cu un volum total de 134 mc., iar ulterior ar fi întocmit documentaţia silvică, fără a exista pentru acea suprafaţă de pădure un amenajament silvic în vigoare. Ulterior, acesta ar fi determinat cu intenţie anumite persoane să taie toţi cei 138 de arbori, lăsând aparenţa că activitatea de tăiere este una legală, fiind astfel creat un prejudiciu în valoare de  21.976 de lei", potrivit IPJ Vrancea, citat de adevarul.ro.