MENIU

CFR Călători trece la ora de iarnă. Nu se modifică mersul trenurilor în vigoare

<p>Directori CFR, rămaşi pe drumuri</p>

ORA DE IARNĂ 2014. CFR Călători va trece în activitatea de transport feroviar, la ora Europei Orientale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4,00 devine ora 3,00. CFR precizează că trecerea la ora Europei Orientale nu va modifica mersul trenurilor în vigoare, potrivit Agerpres.

Astfel, trenurile de călători vor pleca din stațiile de formare, după ora oficială de vară, până în noaptea de 25 spre 26 octombrie. În noaptea de 25 spre 26 octombrie 2014, când ora 4,00 devine ora 3,00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 4,00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători, aflate în circulație după ora 4,00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare, după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă, până la stația finală, își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeași zi de duminică, 26 octombrie 2014, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

ORA DE IARNĂ 2014. Trecerea la ora de iarnă 2014 se face în noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se, astfel încât, ora 4:00 a dimineții de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea oră repetându-se, iar ziua având 25 de ore. Trebuie să știți, ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind cea vinovată pentru “dereglarea” ceasurilor, e drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrică, necesară pentru iluminatul public și privat, prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activitățile curente. Astfel, când trecem la ora de iarnă, revenim practic la ora oficială.


Așadar, trecerea la ora de iarnă 2014 se face în noaptea dintre 25 si 26 octombrie 2014 (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se, astfel încât, ora 4:00 a dimineții de 26 octombrie 2013 devine ora 3:00, acea oră repetându-se, iar ziua având 25 de ore.

ORA DE IARNĂ. Scurt istoric al schimbarii orei

În fiecare primavară, mai precis, în ultima noapte de sâmbătă, spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vară. În acest fel, se folosește lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile. În schimb, odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică, a lunii octombrie, se revine la ora normală.

În țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimbă în prima duminică, a lunii aprilie, respectiv, în prima duminică a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

 

ORA DE IARNĂ şi de vară, regulă din '97

La 27 mai 1979, ceasul a fost dat, din nou, înainte. Din 1980 până în 1983, s-a revenit la regula primei duminici din aprilie. Din 1984, anul în care ţara noastră reuşea cea mai bună prezenţă olimpică din istoria participărilor, ceasul era dat înainte în dimineaţa ultimei duminici din martie.

Singura diferenţă, faţă de situaţia din prezent, este că, în intervalul '84-'86, ora 00 devenea ora 01. Din 1997, în ultima duminică din martie, ora 03 devenea ora 04.

ORA DE IARNĂ a romanilor

În lume, prima propunere a introducerii orei de vară (ora de iarnă corespunde timpului normal, cea de vară este o adaptare la condiţiile de lumină) a aparţinut unui britanic. Se întâmpla în 1907, când constructorul William Willet arăta avantajele acestei schimbări. Numeroase state ale lumii nu au stat mult pe gânduri, aşa cum s-a întâmplat cu noi.

Totuşi, ar trebui să ne întoarcem puţin până în vremea romanilor. Atunci, era folosit ceasul cu apă, care avea scale diferite pentru fiecare dintre lunile anului. La solstiţiul de iarnă, "hora tertia" dura doar 44 de minute, în timp ce la solstiţiul de vară, ea dura mult mai mult - 75 de minute.