MENIU

Opt suspecți în cazul de fraudă cu fonduri europene din Prahova. Unul a fost reținut

<p>Islamist suspectat de terorism, arestat &icirc;n nordul Franţei</p>

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus reținerea lui Mihai Matei, managerul firme Matero Ama din Prahova, și începerea urmăririi penale față de alte patru persoane și față de trei societăți comerciale, pentru fapte de corupție ce implică fonduri europene.

După ce au descins ieri în cinci locații din prahova, sediile unor firme și domiciile unor persoane, procurorii DNA au reținut o persoană și au dispus începerea urmării penale față de alți șapte suspecți.

Astfel, Mihai Matei, administrator al firmei Matero Ama, este acuzat de oamenii legii de instigare la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar față Aurelia Liliana Matei, soția primului și manager de proiect, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

Cătălin Vlad și Anghel Avram, administratori ai S.C. Maktub S.R.L. respectiv SC Leasimat S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declarații, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

Ovidiu Secu, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

S.C. Maktub S.R.L., S.C. Matero Ama S.R.L. și SC Leasimat S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și spălare de bani, ambele în formă continuată,

Potrivit ordonanței de reținere întocmită de procurori, în cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.

Aferent proiectelor depuse, Matero Ama, prin reprezentantul său legal, Mihai Matei, a desemnat-o ca manager de proiect pe Aurelia Liliana Matei, soția sa. La rândul său acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.

În același context, Mihai Matei, de conivență Aurelia Matei și suspecții Cătălin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci – ofertant - (societate în care Aurelia Matei a deținut anterior funcția de asociat unic și administrator) și Avram Anghel, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracțional organizat.

Grupul a avut ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirile ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.

În perioada 2010-2012, Mihai Matei a determinat-o pe soția sa să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, la îndemnul soțului său, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării, de către ofertanți (societăți controlate de inculpat) și obținerii de la autoritatea contractantă, Ministerul Economiei, pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).

De asemenea, în același scop, suspecții Cătălin Vlădilă și Anghel Avram au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă, Ministerul Economiei, declarații pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

În cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei și ceilalți membri ai grupului a beneficiat de sprijinul suspectului Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

În perioada 2011-2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care la rândul lor au procedat la achitarea lor producătorilor, diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de Mihai Matei și ceilalți membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți controlate de aceleași persoane.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, Mihai Matei, alături de soția sa, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei.