MENIU

Omul de afaceri, Avraham Morgenstern, reținut pentru evaziune fiscală de 10 milioane de euro

<p>Omul de afaceri, Avraham Morgenstern, reținut pentru evaziune fiscală de 10 milioane de euro</p>

Omul de afaceri, Avraham Morgenstern, apropiat al primarului Constanței, Radu Mazăre, fost reținut pentru 24 de ore, de procurorii DNA, într-un dosar de evaziune fiscală de 10 milioane de euro, informează Ziare.com. DNA a început urmărirea penală pe numele său pentru două infracțiuni de evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri, care este administrator al Shapir Structures S.R.L, s-a sustras de la plată obligațiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu total de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro), din care aproape 28 de milioane de lei reprezintă TVA. Mai exact, DNA face referire la trei contracte, încheiate între societatea omului de afaceri și RAEDPP Constanța, respectiv Confort Urban SRL Constanța, în suma totală de peste 150 de milioane de lei, fără a înregistra facturile fiscale aferente acestor venituri.
Printre cele trei contracte se numară și cel incheiat, pe 22 decembrie 2011, între firma lui Morgenstern și RAEDPP Constanța, având ca obiect proiectarea și execuția lucrărilor aferente construirii campusului social, Henri Coanda, fiind vorba despre venituri neînregistrate corespunzător, în valoare de peste 40 de milioane lei.
Totodată, Avraham Morgenstern este omul de afaceri alături de care Radu Mazăre, primarul Constanţei, a petrecut o noapte în arest, în luna aprilie a acestui an. Cei doi au fost reţinuţi atunci de procurorii DNA, dar instanţa a respins arestarea lor, impunând măsura de control judiciar, potrivit Adevărul.  Mai exact, pe 9 aprilie, ICCJ a decis ca Morgenstern să fie cercetat in libertate, sub control judiciar, alături de primarul Constanței, căruia i-ar fi dat mită 175.000 de euro, pentru a câștiga contractul de construire a unor locuințe sociale, în acest oraș - campusul Henri Coandă, potrivit Ziare.com.


DNA mai transmite că, miercuri, Avraham Morgenstern va fi prezentat la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.