MENIU

Oficialii BNR se opun relaxării fiscale: nu Zimbabwe e modelul pentru România

Zimbabwe, bancnota de 10 milioane dolari

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, critică pachetul de măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta: “Daca s-ar obtine crestere economica numai prin relaxare fiscala, Zimbabwe ar trebui sa aiba cel mai mare avans”.

Relaxarea politicilor monetare si fiscale nu conduce la crestere economica, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, precizand ca economistii ignora experienta din ultimele secole care arata ca nu aceasta este "calea", iar decidentii din Romania cad in capcana noilor idei.

"Problema este ca intelepciunea, secole intregi de management economic arata ca nu prin politici fiscale si monetare laxe se obtine crestere economica. Ceea ce agraveaza problematica in momentul de fata este ca in lume exista un trend general care spune ca asta e calea cea buna. Economistii in general au abdicat de la invatatura de secole care spune ca nu asta e calea si acum incearca sa fie mai destepti decat toate generatiile trecute, arunca la gunoi cartile si experientele care spun ca nu politica monetara si fiscala laxe genereaza cresterea si acum incearca sa reinventeze roata. Si daca economisti din toata lumea spun asta, si ai nostri decidenti spun ca de ce sa nu creada chestia asta?", a spus Lazea, potrivit Incont.ro.

Mai multe articole despre:
BNR Banca Naţională