MENIU

OECD: Prețurile la cereale vor scădea

rețurile mondiale la cereale vor scădea, probabil, în următorii doi ani după care se vor stabiliza, în condițiile în care fermierii cresc producția într-un ritm mai rapid decât cererea, se arată în perspectivele agricole publicate vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Prețurile mondiale la cereale vor scădea, probabil, în următorii doi ani după care se vor stabiliza, în condițiile în care fermierii cresc producția într-un ritm mai rapid decât cererea, se arată în perspectivele agricole publicate vineri de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Într-un voluminos raport cu privire la evoluția agriculturii mondiale în 2014-2023, cele două organizații estimează că prețul mediu al grâului ar putea scădea până în sezonul 2016-2017, în timp ce prețurile la cerealele cu boabe mari precum porumbul vor scădea în acest an și vor rămâne stabile în restul deceniului. Deși dietele se schimbă pentru a include mai multe proteine, grăsimi și zahăr, cerealele vo rămâne 'în centrul alimentației umane', apreciază cele două agenții internaționale.

'Recentele scăderi de prețuri la principalele produse sunt așteptate să continue în următorii doi ani după care se vor stabiliza la niveluri de dinaintea lui 2008', se arată în ultimul raport cu privire la perspectivele agricole elaborat de OED și FAO.

Conform prognozelor, producția mondială de grâu din acest an ar urma să crească până la 710,5 milioane tone de la o medie de 692,1 milioane tone în ultimele trei sezoane, fiind posibil să ajungă la 778,1 milioane tone până în 2023. De asemenea, producția totală de cerealele cu boabe mari va fi de 1,273 miliarde tone în acest an, față de o medie de 1,208 miliarde tone, și o prognoză de 1,418 miliarde tone în 2023.