MENIU

Ce nu știai despre adulter. Oamenii de știință dau verdictul

În ciuda constângerilor morale și religioase, adulterul pare a fi o trăsătură înnăscută a oamenilor. Subiectul adulterului a fost intens dezbătut și studiat de-a lungul timpului, iar cele mai recente studii ale antropologilor au ajuns la concluzii surprinzătoare.

În urma analizării comportamentului uman pe o perioadă lungă de timp, cercetătorii au aflat de ce înșeală bărbații și care este vârsta critică la care poate să apară divorțul. Din segmentul de subiecți studiați reiese că circa o treime dintre bărbați și un sfert dintre femei au avut relații extramaritale.

Comparând cu regnul animal, multe specii de mamifere și păsări se împerechează cu mai mulți parteneri de-a lungul vieții, tocmai pentru a-și perpetua genele și a avea mai multe progenituri care să asigure supraviețuirea speciei. Dar să ne imaginăm cum ar fi pentru oameni să întrețină un număr cât mai mare de copii, pentru fiecare partener! Așadar, nu se aplică aceeași paradigmă.

Oamenii au infinit mai multe motive să își înșele partenerul, dincolo de fundamentul perpetuării speciei. Poate fi vorba despre atracția de moment, ori râvna de a fi apreciat, validat, admirat, sau faptul că îți dorești o comunicare mai profundă, ori mai multă intimitate. Alte persoane sunt mânate de porniri pasionale, sexuale, de plictis sau răzbunare, de senzațiile tari și pericolul pe care li-l conferă adulterul.

Conform statisticii, s-a demonstrat că vârsta predilectă când poate interveni adulterul este între 40 și 45 de ani pentru femei și între 55 și 65 pentru bărbați.

S-a demonstrat și că femeile au un atașament emoțional mai puternic față de amanții lor, decât bărbații, care sunt axați mai mult pe latura fizică. De altfel, în urma analizelor amănunțite, cercetătorii au descoperit existența unei gene a adulterului, însă ea este activată doar la unii bărbații. Cei care nu o dețin au o viață de familie liniștită. Chiar și așa, gena nu este fundamentală, iar comportamentul bărbaților care dețin gena în cauză se poate ajusta în funcție de autocenzură și codul personal de valori.

Copiii reprezintă un alt factor. Cuplurile cu mai mult de un copil tind să aibă o rată a divorțurilor mult mai mică decât cele cu un singur copil.

Din cadrul aceluiași studiu a reieșit că religia nu are un ascendent în relațiile extramaritale, spre deosebire de diferența de clasă socială. Sudiile au arătat că bărbații din clasa medie au tendința să se angajeze în relații extraconjugale mult mai des și mai devreme decât cei din pătura socială superioară (intelectuali cu un venit ridicat). Aceștia din urmă tind să calce strâmb odată cu înaintarea în vârstă, după 50 de ani.