MENIU

Oamenii de știință au descoperit ce îi deosebește pe oamenii creativi de ceilalți

Creierul oamenilor creativi este mult mai complex, potrivit cercetătorilor. Mai exact, aceștia au mai multe conexiuni neuronale între emisfera stângă și cea dreaptă, față de persoanele normale.

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke și Universitatea din Padova, din Italia, au analizat rețeaua neuronală și conexiunile stabilite între cele două emisfere cerebrale prin folosirea unei tehnici numite imagistica tensorului de difuzie.

Majoritatea diferențelor, pe care aceștia le-au identificat au fost identificate în lobul frontal al creierului, regiune care este foarte activă, fiind responsabilă de procesele cognitive, precum realizarea unor decizii, a unor planuri pentru viitor, dar și de capacitatea de a vorbi fluent.

De asemenea, specialiștii au reușit să identifice inclusiv materia albă din creier prin analizarea țesutului apos. „Examinarea materiei albe este necesară pentru că aceasta, care se află sub materia cenușie din creier, este responsabilă de conexiunile dintre miliarde de neuroni și realizează transferul de semnale electrice între aceștia", au declarat cercetătorii.

Persoanele creative au mai multe conexiuni neuronale

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat creierele a 68 de studenți, în timp ce aceștia au fost supuși unui număr de sarcini care să evidențieze nivelul de creativitate. Mai exact, testele au presupus alegerea dintre mai multe variante de răspuns pentru întrebările adresate, desenarea mai multor forme geometrice și evaluarea nivelului de creativitate din mai multe domenii artistice, precum muzică, dans și scriere.

Rezultatele au arătat că 15%, adică 19 participanți, au obținut cele mai mari scoruri. Cercetătorii explică că acest lucru a fost posibil datorită faptului că aveau mai multe conexiuni neuronale.

„Poate că, în viitor, prin scanarea creierului cuiva, vom putea să spunem la ce vor fi buni", menționează David Dunson, de la Universitatea Duke.

Chiar dacă studiul a fost realizat pe un număr restrâns de participanți, acesta scoate în evidență rolul pe care îl au conexiunile neuronale în stabilirea unor anumite caracteristici, precum creativitatea.

Sursa

Mai multe articole despre:
creier creativitate neuroni