MENIU

Oamenii de știință, revoltați după ce OMS a anunțat că va da nume de stele și constelații pentru tulpinile COVID-19

OMS a anunțat că va da nume de stele și constelații pentru tulpinile COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că noile variante de coronavirus vor fi denumite în viitor după stele și constelații.

OMS a folosit deja 12 dintre cele 24 de litere ale alfabetului grec pentru a denumi variante ale SARS-CoV-2. Astfel că, după ce literele alfabetului grec vor fi epuizate, vor trece la un nou sistem de denumire - al constelațiilor.

Anunțul a fost făcut de epidemiologul Maria Van Kerkhove, director tehnic COVID-19 în OMS.

„Poate că vom rămâne fără litere greceşti, însă examinăm deja o nouă serie de nume. Ne gândim să le numim după constelaţii. Va fi vorba despre stele şi constelaţii mai puţin cunoscute, dar uşor de pronunţat”, a confirmat ea, potrivit Science Magazine.

„Verificăm cu colegii noştri din alte țări pentru a stabili ca niciun nume să nu fie ofensator în limba locală sau să fie un nume tradiţional”, a precizat ea, adăugând că nume ale unor zei şi zeiţe din Grecia au fost eliminate, din cauza pronunției greoaie.

Cu noua strategie a OMS nu sunt de acord toți oameni ide știință. 

Epidemiologul american Eric Feigl-Ding consideră că denumirea ”«Casiopeea» sună mai degrabă bine”, însă un astrofizician spune că variantele de coronavirus nu au nimic în comun cu constelațiile.

Variantele SARS-CoV-2 pot fi legate și de politică, ”nu au nimic a face cu constelaţiile! Propun altceva. Dacă am numi catastrofele naturale după climato-negaţionişti?”, a propus Feigl-Ding, care lucrează la Observatorul de pe Coasta de Azur și e preşedinte al Societăţii Franceze de Astronomie şi Astrofizicădeclară.