MENIU

Numirile la BNR şi ASF, pe ultima sută de metri în Parlament

S-a intrat pe linie dreaptă cu numirile pe posturile vacante la BNR și ASF: comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi din Senat aşteaptă începând de astăzi propunerile de numiri pentru două posturi de adjuncţi în cele mai importante înstituţii de reglementare financiară din România.

Parlamentarii nu se grăbesc, însă, foarte tare: este foarte probabil ca abia în şedinţa birourilor permanente din 27 martie să se desemneze persoanele, urmând ca plenul să îi valideze.

Săptămâna aceasta va fi una de zbatere şi analiză a persoanelor potrivite să ocupe cele două funcţii: de viceguvernator al băncii centrale în locul postului liber lăsat de Bogdan Olteanu şi cel de vicepreşedinte responsabil cu piaţa asigurărilor al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), rămas liber din octombrie anul trecut prin demisia lui Marius Vorniceanu.

Dacă în cazul ASF se ştie de cele 11 CV-uri care îşi caută susţinerea politică, în cazul BNR nimeni nu îndrăzneşte să sufle o vorbă, scrie Economica.net. Sunt totuşi trei nume preferate pentru ASF şi două pentru BNR.

Preferaţii politic pentru ASF par a fi Cristian Roşu, actualmente director general al Fondului de Garantare al Asigurărilor (venit din zona supravegherii pensiilor private), Călin Rangu directorul Institutului de Studii Financiare (ISF) şi director al direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF, precum şi Florin Golovatic, directorul Direcţiei Supraveghere şi Control din cadrul Sectorului Asigurări / Reasigurări, din ASF.

În cazul BNR lucrurile sunt ceva mai complicate. Prima dată a fost vehiculat numele lui Cristian Socol, fost consilier pe probleme de macroeconomie al lui Victor Ponta şi colaborator la realizarea proiectului Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, cu care PSD speră că va rezolva unele probleme de deficit bugetar, însă economistul a infirmat orice legătură cu acest fapt. Apoi a fost dat ca sigur secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Enache Jiru, fost director în BNR şi fost preşedinte CEC. Întrebat însă despre această probabilitate, Enache Jiru a negat şi a spus că nimeni nu i-a propus aşa ceva.

Rămân ultimele două nume vehiculate în mediul bancar şi politic: Anca Paliu Dragu şi Eugen Teodorovici.

Mai multe articole despre:
BNR Enache Jiru Anca Paliu Dragu