MENIU

Numărul românilor care cred că țara merge în direcția greșită a crescut dramatic

A scăzut rapid numărul românilor care cred că lucrurile merg în direcţia bună în Romania. Şi asta pentru că doar unul din patru români mai crede în acest lucru, iar scăderea este de 7 puncte procentuale faţă de martie 2017, arata eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European.

Dacă doar unul din patru români crede că lucrurile merg într-o direcţie bună, 62% susţin contrariariul, ceea ce reprezintă o creştere cu 10 puncte procentuale fata de precedentul eurobarometru din luna martie.

Cu excepţia Marii Britanii, România are cea mai mare creştere a populaţiei care crede că lucrurile merg în direcţia greşită.

Sondajul a fost realizat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în perioada 23 septembrie - 2 octombrie.

TOT MAI PUŢINI ROMÂNI VĂD LUCRURI ÎN BINE

- 25% din români cred că lucrurile merg în direcţia bună (-7)
- după Germania (-9), România cea mai mare scădere
- 62% din români cred că lucrurile merg în direcţia greşită (+10)
- după Marea Britanie (+14), România cea mai mare creştere

În privința modului în care românii văd integrarea în UE, lucrurile sunt nuanțate. O majoritate apropiată de media europeană, 61% dintre români (-3% faţă de octombrie 2016), consideră că România a beneficiat de statutul de membră UE, în timp ce 48% dintre români (-6% faţă de martie 2017) consideră că apartenenţa la UE este un lucru bun şi 32% (+2% faţă de martie 2017) consideră ca acest lucru nu este nici bun nici rău. 46% dintre români consideră că principalul beneficiu adus de UE este accesul la noi oportunități profesionale, se arată într-un comunicat de presă remis ŞTIRIPESURSE.RO.

În România, cei care consideră că vocea lor contează la nivelul UE sunt mai mulţi (42%, -3% faţă de martie 2017) decât cei care consideră că vocea lor contează în propria ţară (37%, -11% faţă de martie 2017). La nivelul întregii Uniuni Europene, 47% (+4% faţă de martie 2017) cred că vocea lor contează în UE şi 61% (-2% faţă de martie 2017) cred că vocea lor contează în propria ţară.

43% dintre români (+ 5% faţă de octombrie 2016; peste media UE de 33%, în creştere cu 8%) au o părere pozitivă despre Parlamentul European, iar 38% au o părere neutră. 60% dintre români îşi doresc un rol mai important pentru instituţie, faţă de 47% dintre europeni.

Majoritatea europenilor (55%) şi românilor (54%) au declarat că sunt interesați de alegerile europene din 2019.

Sursa: Kantar, Parlamentul European

Mai multe articole despre:
România sondaj Kantar