MENIU

Noul coronavirus poate fi transmis prin lacrimi. Primul caz de COVID-19 identificat după probe luate din ochii unui copil

Informații de la început de pandemie sunt confirmate. Transmiterea infecției cu noul coronavirus prin lacrimi este posibilă, potrivit unor ultime studii publicate de oamenii de știință. Nu este însă la fel de sigur dacă aceasta poate fi considerată ca una din principalele căi de transmitere a bolii COVID-19. Studii despre prezența virusului în tesutul conjunctiv ocular au mai fost făcute, la adulți, fără a fi însă identificată prezența virusului și în cazul copiilor. 

Cercetătorii confirmă în ultima perioadă informații lansate la începutul pandemiei, și anume că lacrimile ar putea transmite noul coronavirus. Conjunctivita la copiii cu COVID-19 prezintă de obicei foarte ușoare, copiii se recuperează repede, iar tulburările nu se asociază cu  complicații pe termen lung ca in cazul adultilor. Majoritatea simptomelor oculare se recuperează spontan fără niciun tratament sau doar cu un tratament usor cu picături oftalmice. În China, în cazul copiilor se recomandă aproape exclusiv examenul oftalmologic pentru observarea atentă a manifestărilor oculare legate de COVID-19.

Un studiu recent arată că a fost identificat primul caz de SARS-CoV-2 în probe luate din ochii unui copil care a avut contact cu un adult infectat.

Transmiterea virusului și prin lacrimi este „teoretic posibilă”, susține un studiu publicat în „European Journal of Ophthalmology” la începutul lunii decembrie, realizat de medici şi cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia, Italia.

Este vorba despre un băiat de 11 ani care a fost trimis în primăvara acestui an la clinica pediatrică San Matteo pentru investigaţii medicale, din cauza contactului indelungat cu un membru din familie care era infectat cu noul coronavirus.

Descoperirea în cazul acestui copil arată că transmiterea virusului prin lacrimi este „teoretic posibilă”, dar „încă nu este clar dacă poate fi considerată o cale importantă pentru răspândirea infecției COVID-19”, susțin cercetătorii.

Băiatul a fost internat pe 4 aprilie 2020 la Clinica de Pediatrie a Fundației IRCCS și Spitalul San Matteo, Pavia, Italia. Internarea s-a făcut după confimrarea infectării cu SARS-CoV-2. La primul examen, pacientul era asimptomatic (fără tuse, oboseală, durere în gât sau diaree) și nu era prezent niciun semn de infecție a tractului respirator superior. Temperatura corpului a fost de 37,3° C. Analizele de sânge au fost cele care au ridicat semne de întrebare, pentru că au indicat o ușoară creștere a transaminazelor. În plus, deși radiografia nu a arătat deloc o pneumonie, examinarea cu ultrasunete a plămânilor a arătat o ușoară neregularitate pleurală. Astfel că depistarea noului coronavirus a fost făcută în urma colectării probei din nas, ptin testul nazofaringian. 

La trei zile după internarea în spital, din cauză că băiatul se plângea de dureri, arsuri și mâncărimi ușoare la ochi, a fost făcută și o evaluare oftalmologică. Nu a fost identificată vreo urmă de conjunctivită dar după un test RT-PCR a secreției conjunctivale a fost identificat noul coronavirus. Băiatul a fost externat pe 16 aprilie, în a 12-a zi de internare, cu condiția să stea izolat, carantinat până la rezultatul negativ la coronavirus, și în probele din nas dar și în cele din ochi. Abia în a 25-a zi de la internare și a 13-a zi de la externare, testul a fost negativ în ambele cazuri. 

În aceeasi clinica în care a stat internat băiatul, în perioada 26 martie - 1 mai 2020 au fost evaluate alte 8 cazuri de infectare cu noul coronavirus, acesta fiind depistat la nivelul ochiului.  Sars-CoV-2 a fost identificat în toate probele luate din nas, în timp ce un singur eşantion conjunctival a ieşit pozitiv.

„Credem că acesta este primul raport privind identificarea coronavirusului în probele de ochi la un copil cu simptome, dar fără semne la nivel ocular. Deşi transmiterea prin lacrimi este teoretic posibilă, nu este clar încă dacă poate fi considerată o cale importantă pentru răspândirea bolii”, sunt de părere microbiologii laboratorului Clinicii din Pavia.

Ei mai spun însă că aceste rezultate indică importanța protecției ochilor cadrelor medicale implicate în prima llinie în lupta cu noul virus.

Conjunctivita sau „ochiul roz” la copii, simptome ale infectării cu noul coronavirus - identificată încă de la începutul pandemiei de COVID-19

Cazurile de conjunctivită sau „ochiul roz” la copii și adulți au fost prezentate încă din această vară în mai multe studii. Potrivit unor studii publicate în revista Asociației Medicilor Americani (JAMA), în luna august, aproape un sfert dintre copiii spitalizați cu COVID-19 în Wuhan (China) au avut această conjunctivită fincauza noului coronavirus.

Conjunctivita, sau „ochiul roz”, este o infecție sau inflamație a membranei care acoperă globul ocular și pleoapa.

Primul studiu a fost publicat pe 26 august și prezenta caracteristicile identificate la un sfert dintre copiii bolnavi de COVID-19 și internați în primele trei luni ale pandemiei. Astfel, s-a constatat că 49 din 216 de pacienți copii COVID-19 (23%) internați în perioada 26 ianuarie - 18 martie 2020 au avut conjunctivită, prezentând congestii oculare și mâncărimi la nivelul ochilor. Cei care prezentau simptomele sistemice obișnuite, adică febră, tuse, respirație îngreunată, au prezentat aceste simptome la ochi, care însă au fost tratate ușor cu picături oftalmice sau s-au vindecat de la sine în final, fără tratament.

Care au fost cele mai frecvente semne și simptome oculare în cazul celor 49 de copii: secreția conjunctivală la jumătate dintre aceștia (27 de copii, 55%), frecarea ochilor (19 copii - 39%), congestia conjunctivală (5 copii - 10%).

Primul simptom de infecție COVID-19 raportat la 9 dintre cei 49 de copii a implicat ochii. Aceștia au fost cei mici, de patru ani, față de cei care prezentau și obișnuitele simptome sistemice legate de sistemul respirator, care aveau în medie 7 ani.

Acestor prime simptome de conjunctivită li s-au adăugat și mâncărimi ale ochilor , în cele mai multe cazuri (19 copii dintre cei 49 prezentau și acest simptom), pe lângă altele, mai rare, ca durerile oculare, lăcrimarea și umflarea pleoapelor.

Totodată, în timp ce toți copiii au avut mâncărimi la ochi și conjunctivită, lăcrimare excesivă au avut cei cu vârste de la 1 până la 5 ani, iar umflarea pleoapelor a fost observată doar la cei mai mari, cu vârste între 10 și 16 ani.

De asemenea, cei mai mulți copii au avut simptome oculare ușoare sau moderate, durata medie de internare în spital fiind de 11 zile.

Identificarea noului coronavirus si in secrețiile oculare este importantă în lupta împotriva COVID-19, rolul oftalmologului fiind foarte important in observarea unor simptome specifice și aplicarea unui tratament potrivit imediat.