MENIU

Noua metodă parșivă a hoților de a pătrunde în apartamente. Poliția avertizează: „Nu dați curs așa ziselor oferte/donații de bunuri”

Noua metodă parșivă a hoților de a pătrunde în apartamente

Furturile din locuință sunt o problemă des întâlnită în societatea actuală iar persoanele în vârstă sunt țintele preferate ale infractorilor, care le abordează pe stradă sau la domiciliu, utilizând diverse pretexte pentru a se infiltra în casele lor și a le fura bunurile. Poliția avertizează cu privire la o nouă metodă inventată de aceștia și ne sfătuiesc să fim foarte atenți atunci când suntem abordați sub diverse pretexte.

Mai nou, hoții au găsit o nouă metodă de a se infiltra in casele potențialelor victime: Ei abordeaza persoanele mai în vârstă pe stradă sau le sună la ușa apartamentului, sub pretextul oferirii de bunuri sau a solicitării de ajutor pentru cauze caritabile. În unele cazuri, aceștia își asumă identități false, pretinzând că sunt cetățeni străini sau că provin din zone afectate de conflicte armate, pentru a sensibiliza victimele și a le determina să le permită accesul la locuințele lor. 

Această nouă metodă de operare îi face pe infractori mai ingenioși și mai vicleni decât în ​​trecut, hărțuind și manipulând persoanele în vârstă pentru a le convinge să le permită să intre în casele lor. De aceea, este esențial ca persoanele să fie mai precaute și să fie conștiente de această nouă metodă de operare a infractorilor. 

Noua metodă, explicată de polițiști: 

Întrucât mai mulți oameni au fost abordați prin noua metodă, aceștia au pornit discuții pe rețelele de socializare, iar subiectul a ajuns în atenția poliției, care a efectuat o serie de anchete:

„Ca urmare a apariției unor informații pe rețelele de socializare, la nivelul I.P.J. Sibiu s-au declanșat verificări de urgență, în vederea stabilirii situației de fapt.

Astfel, din cercetările preliminare efectuate a rezultat că, la data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 09.30, femeia a apelat SNUAU 112 informând despre  faptul că, în aceeași dimineață, în timp ce se afla pe strada Liviu Ciulei, din Cisnădie, fusese abordată de către doi bărbați necunoscuți, care ar fi pretins că sunt cetățeni străini care donează aparatură medicală, oferindu-se să o ajute pe femeie să transporte acasă obiectele în cauză. 

Femeia nu a acceptat, cei doi bărbați plecând apoi într-o direcție necunoscută.  

Din verificările efectuate de către polițiști nu au rezultat indicii că femeia ar fi fost victima unei infracțiuni.

MAI, despre Consiliul JAI: O serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României şi Bulgariei la Schengen

Din discuția cu persoana în cauză se deduce că avem de a face cu un mod de operare specific furturilor din locuință, particularitățile acestei activități infracționale fiind următoarele:
- infractorii vizează persoanele mai în vârstă, pe care le abordează pe stradă, fie sub pretextul că vârstnicilor li se oferă gratuit diverse bunuri, fie sub pretextul solicitării de sprijin/donații pentru persoane neajutorate, cum ar fi centre de plasament sau cetățeni care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat. 
- infractorii își arogă identități false, pretinzând chiar că sunt cetățeni străini, care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat, dorindu-se, astfel, sensibilizarea victimelor, în scopul creării unei stări emoționale instabile, pe fondul căreia să li se permită accesul în locuință. 
- în discuțiile cu victimele, infractorii oferă sau solicită bunuri, precizând că se pot deplasa la locuința victimei pentru a o ajuta să ducă acasă ceea ce i se oferă sau să ia de acasă ceea ce este dispusă să ofere;
- odată pătrunși în locuința victimei, infractorii distrag atenția persoanei în cauză și sustrag bani sau alte valori, fapt despre care victima își dă seama după ce rămâne singură.

În situația în care sunteți abordați de astfel de persoane, vă recomandăm să nu dați curs nici așa ziselor oferte/donații de bunuri, dar nici solicitărilor de sprijin ale unor terțe persoane. 

Nu oferiți informații personale referitoare la domiciliul dumneavoastră, la bunurile pe care le dețineți, la banii de care dispuneți sau alte detalii ce vă pot transforma în ținte ale infractorilor.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație sau sunteți martorii unor astfel de circumstanțe, încercați să rețineți cât mai multe detalii privind felul în care arată persoanele (înălțime, culoarea ochilor, haine, bijuterii), autovehiculele cu care se deplasează (culoarea, marca, direcția de deplasare) și anunțați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție.”, informeaza IPJ Sibiu într-un comunicat.

Fosta casă din Izvorani a lui Irinel Columbeanu a ajuns o ruină. Imagini cu starea deplorabilă a fostului cuibușor de nebunii