MENIU

Noi reguli privind achizițiile din spitale! De ce LIMITĂRI se vor lovi managerii. Vlad Voiculescu: Furatul din spitale va deveni un sport foarte foarte periculos în țara asta

Spital România - Imagine de arhivă

Se schimbă regulamentul privind modul în care se vor face achizițiile în spitale! Astfel, potrivit OUG 12/2021pentru transparentizarea licitațiilor din spitale, publicată, ieri, în Monitorul Oficial, achizițiile directe ale spitalelor care depășesc suma de 50.000 de lei vor trebui avizate și de Consiliul de Administrație (CA) al unităților medicale și nu vor mai putea fi făcute doar de manager. În plus, CA vor putea cere un audit extern asupra cheltuielilor spitalului. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, că "furatul din spitale va deveni un sport foarte foarte periculos în țara asta".

Guvernul României a aprobat în ședința de guvern din data de 24 februarie 2021, la propunerea Ministerului Sănătății, Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice în vederea transparentizării licitațiilor din spitale. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, 25 februarie 2021.

Astfel, OUG 12/2021 stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.

„Rapoartele DNA despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%. Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul a abordat acest subiect și pe contul său de Facebook, acolo unde a scris: Am reglementat lucrurile acestea clar, prin Ordonanța de Urgență adoptată ieri de guvern și publicată astăzi în Monitorul Oficial. E doar un prim pas. Guvernul și-a asumat profesionalizarea, depolitizarea și transparentizarea managementului de spital din România. Mai e mult până acolo… dar furatul din spitale va deveni un sport foarte foarte periculos în țara asta". 

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administrație. De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului și ale Ministerului Sănătății de a crește transparența și de a opri corupția din sistemul sanitar.