MENIU

NASA a surprins din spațiu fenomenul extrem prin care trece această țară. Cercetătorii sunt uluiţi

Unul dintre cele mai grave efecte ale schimbării climatice este topirea extrem de rapidă a ghețarilor de pe suprafața Pământului. Pentru a înțelege mai bine cât de gravă este situația, NASA ne arată cum se vede Groenlanda din spațiu.

Oamenii de știință avertizează că stratul de gheață din Groenlanda se topește într-un ritm fără precedent. Gândește-te doar că Groenlanda a pierdut pe 1 august, aproximativ 11 gigatone de gheață și asta numai într-o singură zi. Ca să înțelegi mai bine cât de gravă este situația, trebuie să știi că o singură gigatonă de apă ar putea umple aproximativ 400.000 de bazine olimpice.

Cum arată Groenlanda din spațiu

NASA a reușit să obțină cu ajutorul sateliților săi niște imagini din spațiu cu Groenlanda, care vorbesc de la sine. Mai mult, cu ajutorul datelor culese de sateliți, specialiștii au ajuns la concluzia că miliarde de tone de apă topită de la acești ghețari a ajuns în Oceanul Atlantic de-a lungul lunii. Iar acest lucru se poate observa și prin nivelul mării care a crescut semnificativ în ultimii ani.

Imaginea surprinsă de satelitul Landsat 8, arată un adevărat lac format la marginea calotei glaciare din apa topită de la ghețari. Însă, lucrurile nu se văd mai bine nici de pe Pământ.

În medie, Groenlanda a pierdut 286 de miliarde de tone de gheață între anii 1993 și 2016, arată niște date oferite de NASA, care urmărește situația și din spațiu.

De ce se topesc ghețarii

Procesul topirii ghețarilor este unul normal, însă ritmul în care acest lucru se întâmplă în ziua de astăzi nu este deloc normal. Ninsorile nu reușesc să înlocuiască gheața care se topește și mulți ghețari devin inexisțenți. Acest lucru poate afecta oamenii, animalele, păsările și peștii.

Însă, pentru ca un ghețar să-și mențină sau să-și mărească dimensiunea, este important ca ninsorile din fiecare an să fie abundente și să depășească astfel cantitatea topita. În caz contrar ghețarul se va micșora treptat, de la un an la altul, până va dispărea complet.

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA gheţari Groenlanda