MENIU

MOTIVUL EXTRAORDINAR pentru care un tânăr din Republica Moldova a trecut Prutul cu 32 de cartuşe

Tânărul de 19 ani vroia să "facă focul" cu cele 32 de cartuşe

Un tânăr din Republica Moldova a fost prins de poliţiştii de frontieră după ce a trecut Prutul înot având într-o geantă 32 de cartuşe de 7,62 milimetri, două cuţite, două hărţi şi un binoclu, el declarând că voia să ajungă la Iaşi, transmite corespondentul Mediafax.

Andrei Cîrpă, în vârstă de 19 ani, a fost văzut, joi, de către poliţişti de la punctul de frontieră Răducăneni, în dreptul localităţii de frontieră Colţu-Cornii, bărbatul având hainele ude şi, somat să se identifice, neputând să îşi justifice prezenţa pe malul românesc al Prutului.

"În timpul cercetărilor, bărbatul a declarat că a găsit cartuşele pe teritoriul Republicii Moldova şi că intenţiona să le folosească la aprinderea focului, pentru a se încălzi. De asemenea, a declarat că nu a văzut niciodată România şi dorea să ajungă în municipiul Iaşi. În urma verificărilor specifice efectuate în cooperare cu autorităţile statului vecin, s-a stabilit că bărbatul este un cetăţean din R. Moldova, în vârstă de 19 ani, care a traversat Prutul înot pentru a intra ilegal în România", au precizat reprezentanţii Inspectoriatului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Asupra tânărului au fost găsite, într-o geantă cu obiecte personale, 32 de cartuşe de calibrul 7,62 milimetri, două hărţi şi două cuţite, un livret militar personal, un telefon mobil şi un binoclu.

"În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de intrare sau ieşire din tara prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, contrabandă calificată prin introducerea în sau scoaterea din ţară, fără drept, de arme, muniţii, materiale explozibile, droguri, precursori, materiale nucleare sau alte substanţe radioactive, substanţe toxice, deşeuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase şi deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept", au mai precizat reprezentanţii ITPF Iaşi.

Cartuşele au fost trimise la Serviciul Criminalistic pentru a se face o constatare tehnico-ştiinţifică balistică, iar Judecătoria Răducăneni a decis arestarea preventivă a tânărului pentru 30 de zile.